Razlogi, zakaj bi morali jesti BOROVNICE!

Ne samo, da so okusne, temveč pomagajo tudi pri hujšanju
Ključne besede:
   borovnice    zdravje    uživanje    sadje    hujšanje    razlog    telo    vpliv    poletje

Borovnice so odlično živilo, ki bi se moralo na vašem meniju znajti večkrat na teden ali še bolje kar vsak dan. Imajo en kup antioksidantov, ki poskrbijo, da se počutite in ste videti kar se da dobro. 

 

RAZBIJAJO MAŠČOBNE CELICE - Borovnice so odlično živilo proti maščobnim oblogam, saj dokazano razbijajo maščobne celice in zavirajo tvorjenje novega maščobnega tkiva, kar pomeni, da prispevajo k temu, da ne bi številka na tehtnici rasla. Za to so v največji meri odgovorni polifenoli,* spojine, ki so pristone v različnih vrstah sadja in tudi v zelenem čaju.

 

*Pri ljudeh, ki imajo težave s povišano telesno težo, naj bi bila prisotna povišana prisotnost določenih bakterij v telesu. Gre za bakterije, ki so odgovorne za skladiščenje maščob v telesu, kar je obenem tudi posredni dokaz za to, kako pomemben vpliv ima črevesna flora na vzdrževanje zdrave telesne teže. Raziskave kažejo, da so omenjene bakterije močno odvisne prav od polifenolov – več zaužitih polifenolov naj bi tako pomenilo precej večjo možnost, da shujšate.

 

 

POMAGAJO PRI OHRANJANJU MLADOSTNEGA VIDEZA - Borovnice vsebujejo antioksidante, ki z rednim uživanjem vplivajo na zmanjševanje gubic. Za to zadostuje že pol skodelice vsak dan. Pogosto jih uporabljajo tudi v sestavinah za kozmetične pilinge, a so boljše, če jih uživate, kot prehrambeno sredstvo, saj od znotraj vplivajo bolje.

 

ŠČITIJO MOŽGANE- Raziskave so pokazale, da imajo borovnice največ antioksidantov, če jih primerjamo s slivami, jagodami, robidami, malinami in ostalim jagodičevjem. Za možgane poskrbijo tako, da preprečujejo izgubo kratkoročnega spomina, ki je najbolj pogosot pri procesu staranja. 

 

ZA MOČNE KOSTI - Študije so pokazale, da si lahko z uživanjem borovnic pomagate tudi pri zdravljenju krhkih kosti. Zopet po zaslugi polifenolov - spojin, ki dajejo borovnicam modro, vijolično in rdečo barvo ter s tem pomagajo pri izgradnji kosti in jih okrepijo.