Besede, ki bi jih moral starš svojemu otroku povedati večkrat!

''Hvaležen sem, da te imam!''
Ključne besede:
   otrok    besede    starši    pohvala    ponos    vzgoja    mama    oče

Vzgoja ni najlažja stvar in tega se zaveda vsak starš. Otroci namreč pri odraščanju potrebujejo veliko usmerjanja, spodbude in pravih napotkov, ki jim bodo v življenju pomagali, da uspejo in najdejo pravo pot. Veliko štejejo dejanja, a prav tako tudi besede. S pravo izbiro besed mu pomagate odrasti v osebo, ki je pogumna, se zna boriti, posluša svoje želje in je vztrajna na svoji poti.

 

1. PONOSEN SEM NATE - če otrok opravi stvari pravilno in vas uboga, mu morate to povedati. Recite mu, da ste nanj ponosni, saj se bo tako zavedal, da je na pravi poti in vas osrečuje. Naslednjič se bo šel bolj potrudil in vam polepšal dan.

 

2. TI TO ZMOREŠ - če mu nekaj ne gre od rok in vidite, da je obupan, ga vzpodbudite. Opogumite ga in mu povejte, da to zmore! Večkrat, ko mu boste to povedali, bolj bo verjel v to in uspeh je zagotovljen.

 

3. NE OBUPAJ, POSKUSI ŠE ENKRAT - včasih je bolj kot rezultat pomemben trud. Če veste, da se je vaš otrok učil in za neko stvar resnično trudil, a mu na koncu vseeno ni uspelo dobiti dobre ocene, ga kljub temu pohvalite za prizadevanje in naj ve, da se je potrudil po svojih najboljših močeh. 

 

 

 

4. HVALEŽEN SEM, DA TE IMAM - otrok mora vedeti, da vam pomeni veliko in da ne obžalujete niti enega dne, ki ste ga preživeli z njim. On je vaš ponos, vaše vse. Čeprav vam kdaj nagaja in vas ujezi, mu povejte, da ga imate radi. Ljubezen je tista, ki ga bo 

 

5. OPROSTI - se vam vaš otrok opraviči, ko naredi nekaj narobe? No, potem se mu opravičite tudi vi, ko nečesa ne opravite prav. Zgledoval se bo po vas in vedel, da

 

6. POGUMEN SI - vsak se v življenju znajde pred težko preizkušnjo in dobi občutek, da nečesa ne bo zmogel. Takrat je pomembno, da imate ob sebi nekoga, ki vam bo vlil moči in vam pomagal naprej. Zdaj ste na vrsti vi. Povejte mu, da je pogumen in se nima česa bati. Kakorkoli že, vi mu boste vedno stali ob strani.

 

 

 

7. POVEJ MI KAJ VEČ O TEM - otroci radi govorijo o svojih doživetjih in o stvareh, ki so se jim zgodile. Prisluhnite mu in mu pustite, da govori (tudi, če vas kdaj ne zanima). Še bolj pa bo vesel, če ga boste sami spodbudili in o nečem, kar ga navdušuje želeli izvedeti več - z veseljem vam bo povedal vse.

 

8. KLJUB VSEMU TE IMAM RAD - dajte mu vedeti, da ga boste imeli radi tudi takrat, ko nečesa ne bo naredil prav ali ga bo malce polomil. Pokažite mu ljubezen in ga ne zavračajte.

 

 

 

9. TO TI GRE PA RES DOBRO OD ROK - vsak rad sliši pohvalo, sploh otrok, ki se v življenju še uči in mora osvojiti ogromno stvari.  S tem, ko ga pohvalite, mu date novega zagona in motivacije, da bo naslednjič še boljši. 

 

10. BRAVO, DOBRA IZBIRA - si je sam izbral oblačila? Vam pomagal pri nakupu? Odlično, le pohvalite ga. Vaš otrok si želi sodelovanja in vam priskočit na pomoč. Pohvalite ga, da je izbral dobro in verjemite, da bo šel večkrat z vami.