8 vrst hrane, ki povzročajo neprijeten telesni vonj!

Uživajte jih zmerno in ne pretiravajte ... drugače vas bodo hitro ''zavohali'' :)
Ključne besede:
   vonj    telo    hrana    vpliv    znoj    smrad    neprijetno    uživanje    živila    rdeče meso    kava    zelenjava

Znojenje in ostali neprijetni vonji, ki jih lahko oddaja vaše telo so povezani tudi z uživanjem določene vrste hrane in nikakor s tem, da slabo skrbite za higieno. Če neko hrano obožujete in je na vašem meniju prevečkrat, se zna zgoditi, da bo vaše telo začelo oddajati vonj, ki marsikomu okoli vas ne bo všeč.

 

Tukaj imate seznam živil, ki jih uživajte zmerno, drugače boste hitro ''zasmrdeli'':

 

1. RDEČE MESO - to je meso, ki spada v kategorijo težko prebavljivih živil. Preden se prebavi, stoji v želodcu kar nekaj časa, zaradi česar pride do sproščanja različnih toksinov v ožilje, kar privede do neprijetnega vonja celotnega telesa.

 

2. RIBA - čeprav ima riba ogromno pozitivnih lastnosti na telo, pa so tukaj tudi tiste, ki niso. Riba je polna proteinov in omega 3 maščob, ki pa na vsakega ne vplivajo najbolje. Če ribe uživate prekomerno se zna hitro zgoditi, da bo vaše telo začelo proizvajati kisel ''okus,'' kar bo povzročilo neprijeten vonj. 

 

 

3. KAVA - marsikdo si ne predstavlja dneva brez kave, sploh tiste jutranje ... na prazen želodec. Kofein stimulira centralni živčni sistem, zaradi česar se ''prebudi'' tudi vaš znoj. A kava ne povzroča le slabega telesnega vonja, ampak tudi zadaha - vsebuje veliko kislin, ki izsušijo usta, pomanjkanje sline pa privede do nastanka bakterij - tako se ustvari slab zadah. Raje preskočite jutranjo kavo in si privoščite zeliščni čaj.

 

 

4. BROKOLI, BRSTIČNI OHROVT IN ZELJE - to je zelenjava, ki ima najvišje koncentracije žveplovih spojin, kot sta sulforafan in izotiociant. Njihov učinek na telo sicer velja za pozitivnega, a prekomerno uživanje teh živil povzroči napihnjenost in posledično vetrove, ki so precej neprijetnega vonja.

 

 

 

5. GRŠKO SENO - Grškemu senu pripisujejo številne zdravilne učinke – pomaga pri sladkorni bolezni, visokemu holesterolu, zdravljenju kroničnega kašlja, slabokrvnosti, pomanjkanju apetita, rahitisu ter zdravljenju trebušnih motenj in pri stimulaciji prebave. A poleg pozitivnih stvari pa se tukaj pojavijo še tisti nezaželeni učinki. Vsebuje namreč spojino soloton (ki se nahaja tudi v sirupu in rumu) in je telo ne more obdelati, tako da hitro pride nezaželenega vonja.

 

 

6. ČESEN - eden največjih krivcev za neprijeten zadah, prav tako pa vpliva tudi na telesni vonj. Alin in alicin, ki ju česen vsebuje, med razkrojem sproščata žveplo, ki ga telo kasneje izloči skozi pore. 

 

 

7. BELUŠI - vplivajo na vonj urina, ki pa ni ravno prijeten. Temu vonju se izognete tako, da ga nadomestite s papriko. 

 

 

8. MLEČNI IZDELKI - so vir vitamina D in kalcija, a zaradi visoke vsebnosti beljakovin povzročajo vonj umazanega telesa. 

 

 

Kaj so lahko še razlogi za neprijeten telesni vonj?

 

- neuravnotežena prehrana

- obrok, ki ga pojeste na hitro (beri: stoje)

- uživanje zdravil

- sprememba spolnih hormonov (ženske to občutijo med obdobjem ovulacije)

- stres