Spisek prehranskih napak, ki vaše zdrave jedi spremenijo v NEZDRAVE!

Preveč solite? Uporabite raje začimbe!
Ključne besede:
   navada    hrana    nezdravo    sol    maščobe    olupek    prehransko    spisek

Prehranjujete se zdravo, a vmes delate napake, ki jih sploh ne opazite in z njimi v trenutku zdravo hrano spremenite v nezdravo. Poglejte si nekaj napak, ki se jim izogibajte in 

 

Preveč uporabljate sol, namesto začimb

 

Če boste s soljo pretiravali, boste zdravju storili več škode kot koristi. Namesto tega, hrano raje začinite z začimbami kot so origano, čili, bazilika, česen v prahu, kumina, kari in podobno ter ji ustvarite popoln okus. 

 

Izogibate se maščobam

 

Bo že držalo, da vse maščobe niso zdrave, a se velikokrat izogibate takim, ki vašemu telesu koristijo. Z njimi organizmu zagotovite vse potrebne vitamine in minerale, ki jih potrebuje za pravilno delovanje. Torej, če obožujete avokado, oreščke in olivno olje so to zdrave maščobe, ki naj se na vašem jedilniku znajdejo čim večkrat.

 

Zelenjavo prevečkrat razkuhate

 

Za večino zelenjave velja, da je najbolj hranljiva, če jo zaužijete surovo, saj se npr. med kuhanjem cvetače, brokolija in zelene izgubi kar 15 do 55% vitaminov in mineralov. Izjemi sta korenje in paradižnik, ki sta termično obdelana in zdravju prijaznejša po kuhanju kot, če bi ju uživali surova. Kuhajte raje zelenjavo le na pari. 

 

Med kuhanjem uporabljate napačno olje

 

Zelo pomembno je, da za kuhanje izberete pravo olje, saj vsa olja niso primerna za vročo obdelavo. Olivno, laneno in bučno olje so odlična kot dodatek k solatam, niso pa dobra za pečenje in cvretje saj njihove sestavine na vročini razpadejo. Če ste se odločili za peko, v ta namen raje uporabite sončnično, koruzno, sezamovo ali kikirikijevo olje.

 

Lupite sadje in zelenjavo

 

Največ hranilnih snovi se nahaja v olupku, zato se skušajte lupljenju določenih živil izogibati. Preden zaužijete jabolko, ga najprej dobro operite, kot da ga olupite. Isto velja za krompir, korenje, kumare, kivi in še bi lahko naštevali.