ROŽE, ki so strupene in nevarne za vašega hišnega ljubljenčka

Previdno, ko bo vaš kosmatinec vohljal okoli rož
Ključne besede:
   rože    strup    škodljivo    zaužitje    živali    pes    mačka    dom    nevarno    rastlina

V tem spomladanskem času, ko se na vaših vrtovih ali v domovih pojavijo različne rože, bodite previdni, da ne pridejo v stik z vašim hišnim ljubljenčkom oz. da se ne znajdejo v njegovem želodcu. Nekatere rože so morda na prvi pogled videti precej lepe, a znajo biti hudo nevarne za štirinožne prijatelje.

 

Preverite seznam rož, ki so za domače živali najbolj nevarne: 

 

LILIJE - če imate doma mačko in ta zaužije katerikoli del cveta, od priljubljene dekorativne rože, lahko to zelo hitro povzroči odpoved ledvic. Težava lahko nastopi že samo s tem, če se mačka le drgne s kožuhom ob rože. Lilije pa so škodljive tudi za nekatere vrste psov.

 

NARCISE - roža, ki je zelo strupena predvsem za mačke, njena čebulica pa je posebej nevarna za pse. Zaužitje povzroči bruhanje, drisko, bolečine v  trebuhu, krče in nizek krvni pritisk. Previdno, ko greste na sprehod, saj rastejo tudi po nekaterih travnikih in jih pes nevede zaužije s tem, ko žveči travo.

 

 

TULIPANI - čebulice teh rastlin so strupene tako za mačke, kot tudi za pse. Če jih zaužijejo to povzroči bruhanje in težave z dihanjem.

 

 

HIJACINTE - cvetovi teh rož spadajo v isto družino, kot tulipani in prav tako škodijo vašim domačim živalim. Čebulice teh rastlin so strupene tako za mačke, kot tudi za pse. Če jih zaužijejo to povzroči bruhanje in težave z dihanjem.

 

 

ALOE VERA - ta rastlina je izjemno dobra za našo kožo, a toliko bolj nevarna za naše kosmatince. Nekateri deli te rože so strupeni in jih žival nikakor ne sme zaužiti, saj privede do številnih težav.

 

 

BRŠLJAN - bršljan krasi marsikateri vrt, a je dobro vedeti, da so njegovi listi izredno škodljivi. Če jih žival zaužije v velikih količinah, to povzroči težave z dihanjem ali celo privede do kome. 

 

 

DIFENBAHIJA - priljubljena sobna rastlina, lahko ob zaužitju povzroči draženje, bruhanje, pekoč občutek ust, ustnic, jezika ter težave pri dihanju. Skušajte jo imeti na čimbolj nedostopnem mestu.