Mehčalec ni dober le za oblačila, ampak odličen tudi za čiščenje doma

V teh dneh, ko boste jedli veliko hrane, vam bo prav prišla številka 6!
Ključne besede:
   mehčalec    lastnosti    dom    čiščenje    trik    nasveti

Čeprav ga običajno uporabljamo le za to, da z njim nadišavimo in razrahljamo tkanine, lahko mehčalec za perilo uporabimo še za veliko več opravil v gospodinjstvu:

 

1. Kot osvežilec prostora

V plastenki z razpršilcem zmešajte mehčalec in vodo v razmerju 1:3, dobro premešajte in tekočino razpršite po zavesah, sedežni garnituri, preprogi, v notranjosti avtomobila, itd. Nežen vonj tvojega najljubšega mehčalca bo dišal še dolgo!

 

2. V boju proti prahu

Nekaj kapljic mehčalca kani na krpo čiščenje in z njo pobriši  površine in predmete v stanovanju. Mehčalec bo onemogočil nastajanje statične elektrike in s tem tudi nabiranje prahu, poleg tega pa bo tudi prijetno odišavil prostor

 

3. Prikliče blesk gladkih površin

Mehčalec lahko spremenimo tudi v sredstvo za poliranje: v plastenki z razpršilcem pripravi mešanico mehčalca in vode v razmerju 1:4. Z njo poprši gladko površino in jo pobriši s suho krpo, ta pripravek pa lahko uporabiš tudi za čiščenje steklenih površin in tuš kabine.

 

4. Za odstranjevanje starih tapet

En zamašek mehčalca zamešaj v liter tople vode. Mešanico z gobico nanesi na del tapete (pri tem mora biti voda topla) in jo odstrani, dokler je še mokra.

 

5. Za mehčanje čopičev 

Po uporabi in čiščenju čopičev za barvanje ali beljenje jih operi še v vodi, ki ji dodaš nekaj kapljic mehčalca. Čopiče nato dobro posuši, pa bodo ostali mehki in pripravljeni za naslednje barvanje.

 

6. Za odstranjevanje zapečene hrane

Pozabi na drgnjenje posode z žičnato gobico: posodo, v kateri se je zažgala in prijela hrana, napolni z vodo in dodaj nekaj mehčalca. Po uri namakanja boš ostanke hrane odstranil z lahkoto!

 

7. Za odstranjevanje trdovratnih madežev z oken

Zasušeno umazanijo na oknih preprosto premaži z mehčalcem in pusti stati 10 minut. Umazanijo nato ostraniš z vlažno krpo in okna opereš kot običajno.