PO SLOVENIJI: 16 fascinantnih lokacij, ki jih lahko obiščete za prvomajske počitnice

Lahkih nog naokrog ;)
Ključne besede:
   izlet    Slovenija    počitnice    narava

Slovenija, od kod lepote tvoje? Zveni pesem, ki jo najverjetneje pozna vsak Slovenec in ji lahko s ponosom le prikima. Slovenija je majhna, vendar to ni ovira, da se ne bi pohvalili s prelepo naravo, ki jo obdajajo mogočni gozdovi, fascinantne gore, reke, mesta, gradovi in različne dediščine, ki so se ohranile skozi čas.

 

Tukaj vam predstavljamo le del izletniških točk, ki jih lahko doživite v Sloveniji, ne da bi za njih odšteli veliko denarja.

 

1. Bloško jezero - Volčje jezero, umetno jezero na Bloški planoti. Nahaja se na nadmorski višini 685 m v bližini naselja Volčje, polnijo pa ga povirne vode potoka Bloščica. V poletnem času je priljubljena turistična točka kopalcem, vse leto pa je v njem dovoljen športni ribolov.

 

2. Tolminska korita so najnižja in najbolj južna vstopna točka v Triglavski narodni park in najpomembnejša naravna znamenitost Tolminske občine.

 

3. Bohinjsko jezero je največje stalno in naravno jezero v Sloveniji, ki leži v Julijskih Alpah na severozahodu države. Glavni pritok jezera je Savica, ki se v zahodnem delu jezerske kotanje prebija preko moren z balvani in se pri Ukancu izliva v jezero.

 

4. Reka Soča je prelepa reka v zahodni Sloveniji in izvira iz kraškega izvira v spodnjem delu pobočja Velike Dnine. Teče po preoblikovani dolini Trente in nato skozi Bovško kotlino. V preteklih letih je bila večkrat prizorišče velikih mednarodnih tekmovanj v kajaku. Raj za ljubitelje vodnih športov, ribiče, fotografe in tudi tiste, ki iščejo sprostitev v naravi. Kot zanimivost: Leta 2007 je Disney na njenih brzicah posnel celo nekaj prizorov iz filma Zgodbe iz Narnije.

 

5. Grad Sežnik je grad na jugozahodnem delu loškega polja blizu kraja Kozarišče v občini Loška Dolina. Je odlično mesto za družinske izlete in preživljanje popoldneva v prečudoviti naravi ali celo za romantično poroko. 

 

6. Ferrarijev vrt v Štanjelu ima zaradi svojih kulturnih, krajinskih, umetnostno arhitekturnih in zgodovinskih lastnosti izjemno poseben pomen za Slovenijo in je zato razglašen za kulturni spomenik državnega pomena. Sprehod po Ferrarijevem vrtu lahko obiščeš kadarkoli in uživaš v sproščenem sprehodu ter razgledu, ki ti ga nudi.

 

 

7. Blejski vintgar je 1,6 km dolga soteska na Gorenjskem, skozi katero teče reka Radovna. Z ogledom boste doživeli najbolj neokrnjeno naravo Bleda.

 

 

8. Podzemlje Pece se nahaja na Koroškem in je enkratno doživetje za vse, ki želijo odkrivati spodnji svet. Na nekoliko drugačen način boste spoznali podzemlje Pece, njena naravna bogastva ter naporno knapovsko življenje. V rudnik se najprej zapeljete z vlakcem, nato pa se spustite po rudniškem jašku 95 metrov globoko in začnete z veslaško avanturo, ki se zaključi z manjšo brzico skozi ozek rov.

 

 

9. Piran je naše prelepo obmorsko istrsko mesto, ki je najlepše v teh toplih mesecih. 

 

 

10. Planšarsko jezerce (Zgornje Jezersko), ki ima obliko srca, so zajezili domačini v spomin na veliko ledeniško jezero, po katerem je kraj dobil ime. Prav gotovo je najbolj privlačna točka v kraju in nekakšen njegov simbol. Sprehodi do Planšarskega jezera iz različnih smeri so najbolj priljubljeni med domačini in turisti, gostišče ob njem pa vam nudi dobro domačo hrano.

 

 

11. Zelenci so naravni rezervat in so ime dobili ravno zaradi svoje izrazito zelene barve. Jezerska voda ima stalno temperaturo okrog 5 - 6 °C. V toplih mesecih je idealno mesto za druženje in preživljanje prostega časa v objemu prelepe narave.

 

 

12. Postojnska jama je prelep podzemni sve, kjer je raziskanih kar 24.120 m podzemnih rovov. Ta kraški jamski sistem velja za drugega najdaljšega v Sloveniji in je največja turistična jama na Dinarskem krasu. Obisk nudi prav posebno doživetje in je nekaj, kar si boš zapomnil za večno. Če še nisi obiskal te fascinantne jame, je skrajni čas, da to storiš in si razširiš obzorja. 

 

 

13. Razgled z otoka Otočca v zgodnji jutranjih urah, je primeren za vse tiste, ki se radi sproščate v mirnem okolju in občudujete lepote narave.

 

14. Predjamski grad je zelo obiskana turistična točka v Sloveniji, ki jo obišče več tujcev, kot pa Slovencev. Sprehod skozi grad je enkratno doživetje, kjer v notranjosti domiselno postavljene lutke ponazarjajo življenjski utrip nekdanjega srednjeveškega gradu.

 

 

15. Slap Kozjak, je najvišji in najbolj prepoznaven slap na potoku Kozjak, ki se pri Kobaridu izliva v reko Sočo.

 

16. Prelepa Logarska dolina obdana s prelepimi gozdovi in gorami, je izvrstna za obisk tako poleti, kot tudi pozimi.