Če se počutite takole, potem ne prenašate dobro glutena!

Je morda čas za dieto?
Ključne besede:
   gluten    preobčutljivost    znaki    telo

Gluten je beljakovina, ki je prisotna v številnih žitih. Če ga ne prenašate dobro, se telo odzove s tem, da se pojavijo številne težave, predvsem prebavne, utrujenost, pozna se na koži, oslabljenem imunskem sistemu in še veliko več. Brezglutenska dieta je zato zadnje čase precej popularna in priljubljena pri marsikateri ženski, ki želi čim hitreje izgubiti kilograme. 

 

Znaki, da ne prenašate glutena so:

 

OMOTIČNOST -> telo začne ob vnosu glutena pospešeno sproščati protitelesa, imenovana immunoglobulin, ta reakcija pa nato pripomore k oslabljenim kognitivnim funkcijam, kar vodi v omotičnost. 

 

NEPOJASNJENA RAST TEŽE -> nenaden porast kilogramov, brez vzroka je znak, da vaše telo ne prenaša glutena. Zgodi se, da pride do slabe absorpcije in večje propustnosti črevesja, ki je posledica preobčutljivosti na gluten in sistemska  vnetja, ki jih ta beljakovina izzove. 

 

SLAB IMUNSKI SISTEM -> pri posameznikih, ki so občutljivi na gluten pride tudi do oslabljenega imunskega sistema. To se pozna predvsem po tem, da hitro zbolijo in so bolj dovzetni za bakterijske okužbe. 

 

TEŽAVE Z ZOBMI IN KOSTMI -> zaradi preobčutljivosti glutena pride do pomanjkanja kalcija v telesu, ki je ključni mineral za zdrave zobe in kosti. Pojavljajo pa se tudi težave z ustnimi razjedami, herpesi in aftami na sluznici.

 

GLAVOBOLI -> glavoboli in migrene so bolj pogosti ter intenzivni. 

 

TEŽAVE S KOŽO -> slaba absorpcija hranil ne vpliva slabo samo na organe, ampak tudi na kožo. Občutljivi na gluten imajo težave z aknami, luskavico, ekcemi in dermatitisom. Lahko se pojavi tudi rdečica, srbenje in izpuščaji. 

 

BOLEČINE V MIŠICAH IN SKLEPIH -> gre za najpogostejše simptome, če ste preobčutljivi na gluten. Fundacija za boj proti artritisu je objavila izsledke raziskave, ki je našla jasno povezavo med artritisom in bolečinami v sklepih.

 

IZČRPANOST -> gre za področje, ki ni še natančno raziskano, a strokovnjaki domnevajo, da je izčrpanost posledica povečanih vnetij v telesu, ki črpajo življenjsko energijo in onemogočajo normalno funkcioniranje skozi dan.