To so ''najbolj'' umazane stvari v vašem domu, zaradi katerih lahko zbolite

Posteljnino bo treba zamenjati večkrat, kot si mislite ...
Ključne besede:
   dom    umazanija    predmeti    stvari    čiščenje    skrb    zdravje    bolezen

Če ste nenehno prehlajeni, se slabo počutite in imate občutek, da se kar ne morete pozdraviti, je lahko razlog tudi v vašem domu. Preverite 6 stvari na seznamu, ki morajo biti v vašem domu vedno čiste.

 

1. UMAZANA POSTELJNINA

 

Menjavanje posteljnine je pomembno in ne nekaj, na kar bi lahko pozabili za več mesecev. Vsi vemo, kako prijetno se je uleči v sveže oprano posteljnino in kako je takrat spanje bolj prijetno. Če postelje ne preoblačite redno in se to zgodi le 1x na mesec, potem je morda to razlog, da ste nenehno bolni in je vaš imunski sistem slab. Na postelji se namreč nahaja ogromno bakterij, ki so posledica ostankov znoja, izcedkov kože, dlak, itd.

Neka raziskava je pokazala, da v tednu dni iz človeka pade okoli 14 gramov ostankov odmrle kože, ki se nato valja po postelji in se začne razmnoževati v raznorazne bakterije. Privede lahko do srbeče kože in različnih alergij. 

 

 

2. UMAZANI SISTEMI ZA GRETJE ALI HLAJENJE

Tukaj mislimo predvsem klime, kuhinjske nape in ostale stvari, ki uravnavajo temperaturo zraka v vašem stanovanju.  V tovrstnih napravah se hitro nakopičijo bakterije, glivice in ostali odpadki, ki nikakor niso dobri za zdravje. Če teh naprav ne čistite redno, si lahko z vdihavanjem prašnih delcev, povzročite več škode, kot koristi. 

 

 

3. SESALEC

Tako kot se prah nabira v sistemih za gretje ali hlajenje, je tudi sesalec tisti, ki je poln bakterij in pršic. Dobro je, da vrečko pri sesalcu menjate redno, sploh, če ste posesali dlako hišnih ljubljenčkov. Smeti v vrečkah ne skladiščite predolgo. 

 

 

4. DLAKE HIŠNIH LJUBLJENČKOV

Čeprav mislite, da je vaš hišni ljubljenček čist, saj ga redno kopate, češete in je večino časa notri, se motite. Tako, kot človek, tudi kosmata bitja puščajo za sabo ostanke odmrle kože in ostale bakterije, ki se ujamejo na dlako ter s prostim očesom niso vidne. Zato je dobro, da ima hišni ljubljenček v hiši poseben prostor, ki pa nikakor naj ne bo vaša postelja ali sedežna garnitura. 

 

 

5. ČISTILA

Večina sredstev za čiščenje je polna potencialno nevarnih kemikalij, ki jih v telo vnesete že s tem, da jih vdihavate. Če ta čistila prekomerno uporabljate, je vsekakor dobro, da prenehate in za čiščenje uporabite sredstva, ki so bolj naravna. Veliko uslugo si boste naredili že s tem, če boste stanovanje enkrat za spremembo očistili z limono in sodo bikarbono. 

 

 

6. UMAZANA PREPROGA

Preproge so kljub temu da jih sesate in čistite, polne pršic ter prahu. So pravi lovilec vseh bakterij, ki jih ni zaznati s prostim očesom, a so lahko zdravju škodljive. Če opažate, da nenehno kihate, vas srbi koža ali imate druge nenavadne znake, ki jim ne znate pripisati pomena, je morda kriva preproga. Čas je, da jo odstranite. V spalnici je vsekakor ne potrebujete.