Izogibajte se odmrzovanju piščanca na sobni temperaturi

Strokovnjaki za odmzrovanje svetujejo uporabo hladilnika
Ključne besede:
   meso    piščanec    odmrzovanje    uporabno    nasvet    bakterije    zdravje

Meso, ki stoji na sobni temperaturi je dovzetno za razvoj bakterij in množenje škodljivih mikroorganizmov. Če pustite piščančji file na sobni temperaturi zgolj 20 minut, se na njegovi površini pričnejo razvijati kolonije bakterij, ki lahko vodijo v zastrupitev, kot je na primer salmonela.

Obstajajo trije različni načini odmrzovanja, ki niso škodljivi: v hladilniku, mrzli vodi ali mikrovalovni pečici. Strokovnjaki svetujejo uporabo hladilnika.

 

1. Odmrzovanje v hladilniku

 

 

Gre sicer za najpočasnejšo metodo, čas, ki ga potrebujete za odmrzovanje je namreč kar 5 ur na pol kilograma mesa, je pa ta način vsekakor najbolj varen. 

 

Čas odmrzovanja

 

1,5 kg – 15 ur 

2,5 kg – 25 ur

3,5 kg – 35 ur

4,5 kg – 45 ur

 

Piščanca odmrzujte v veliki skledi, če je svež in ni zapakiran. V kolikor je meso v embalaži, ga pustite v embalaži. Zamrznjenega piščanca je potrebno pred pripravo popolnoma odmrzniti, zato vedno preverite, da niso v njegovi notranjosti še vedno prisotni ledeni kristali. Pomagate si lahko tudi z vilico. 

 

POMEMBNO: Nikoli ponovno ne zamrzujte že odtajanega piščanca. Slednje lahko storite le v primeru, če ste piščanca že toplotno obdelali (kuhanje, peka). 

 

2. Odmrzovanje s pomočjo mrzle vode

 

 

Čas odmrzovanja

 

1 kg – 1 ura

4 kg – 2 uri

8 kg – 4 ure

 

Ta metoda je hitrejša od tiste v hladilniku, sploh, če ste v časovni stiski. Piščanca potopite v mrzlo vodo, a mora ostati v neprepustni plastični vreči, da ne pride v stik z vodo (meso mora biti povsem prekrito z mrzlo vodo). Dovolj nizko temperaturo vode ohranite tako, da jo menjate na vsakih 30 minut, lahko pa si pomagate tudi z ledom. 

 

3. Odmrzovanje s pomočjo mikrovalovne pečice

 

 

Piščančji file ali pa manjše kose piščanca odstranite iz embalaže, položite na primeren krožnik in ga postavite v mikrovalovno pečico. Ker je vsaka mikrovalovka drugačna, je priporočljivo preveriti navodila, koliko časa potrebuje za odmrzovanje. Namreč, če boste piščanca predolgo časa odmrzovali v mikrovalovki, se lahko ta preveč izsuši. 

 Najboljši način je, da odmrzovanje nastavite na 2 minuti, potem pa preverite, če je že odtaljen. Pomagate si lahko z vilicami. 

 

Še ena napaka, ki jo počnemo pri pripravi mesa

 

Odmrznili ste ga v hladilniku, potem pa takoj pričeli s toplotno obdelavo. Nikar. Meso vzemite iz hladilnika in ga za največ 15 minut (daljši čas bi ponovno vplival na razvoj bakterij) pustite na sobni temperaturi, da se izenači temperatura, tako znotraj kot zunaj. Na ta način boste preprečili to, da bi bilo meso navzven prepečeno in suho, od znotraj pa ne dovolj pečeno. Odtaljenega piščanca hranimo v hladilniku in ga pojemo najkasneje v dveh dneh. 

 

 

Če želite, da meso ostane sočno, ne odstranite z njega kosti in kože, pa čeprav slednje nimaš namena pojesti. Na ta način se bodo v mesu ohranili sokovi, ki mu dajejo potrebno sočnost, preprečili pa boste tudi tisto suhost mesa, ki je pri piščančjem mesu res neprijetna. 

Ko je meso pečeno, ga ne odstranite takoj iz lonca ali ponve, temveč ga pustite, da v njem "počiva"  še nekaj minut, zato, da vpije čim več sokov.