Ali nova oblačila OPERETE preden jih oblečete? Od zdaj naprej jih boste

Nova oblačila so polna škodljivih kemikalij
Ključne besede:
   oblačila    pranje    novo    kemikalije    škodljivo    draženje    koža

Kupili ste si novo majico in jo brez, da bi jo oprali nadeli nase. Napaka. Nova oblačila so v procesu nastajanja obdelana s številnimi kemikalijami in ko le te, pridejo v stik s kožo izzovejo draženje, nekatere od njih pa se celo vpijejo v kožo.

 

Dermatologinja z univerzitetnega medicinskega centra zato opozarja: ''Oblačila se med dolgimi prevozi prepojijo s kemikalijami, ki preprečujejo, da bi se na tkaninah zaradi vlage razvile plesni in glive. Med njimi pa je tudi snov, imenovana formaldehid, ki ob stiku s kožo povzroči dermatitis, ekceme in negativno vpliva na dihalne organe. Zato je dobro, da oblačila vedno operete vsaj enkrat, preden jih oblečete!''

 

A formaldehid in barvila niso edine problematične kemikalije, saj so tkanine v stiku tudi z drugimi kemičnimi snovmi, ki so namenjene utrjevanju vlaken. 

 

Kaj je to formaldehid?

Strupen, rakotvoren, alergen – tako strokovnjaki opisujejo formaldehid. To je brezbarven plin ostrega vonja, ki se mu je praktično nemogoče izogniti. Čeprav je dokazano škodljiv za zdravje ljudi, njegova proizvodnja iz leta v leto narašča. Formaldehid najdemo v pohištvu, talnih oblogah, izolaciji, kozmetičnih izdelkih. Prisoten je v izpušnih plinih, tobačnem dimu, v ozračje se sprošča med požari in je sestavni del smoga.

 

 

Zlasti pomembno pa je to, da operete tista oblačila, v katerih se boste znojili (se pravi za šport), saj se s znojem razdraženost oblačil, ki so polna kemikalij le še poveča in na kožo bolj reagira. Zato vedno operite svoja nova oblačila in s tem preprostim postopkom znatno zmanjšajte tveganje za kemikalije. Predvsem to velja za otroška oblačila, saj je njihova koža izjemno občutljiva. 

 

Dermatologi dodajajo še: ''Z vidika higiene je pranje novih oblačil nedvomno odlična ideja, saj sem videl že mnogo primerov glivičnih okužb, ki so se zgodile. Prav tako lahko pride do okužb z ušmi, ki se na ljudi lahko prinesejo tudi z oblačil''.