Nasveti, kako znižati račun za elektriko in privarčevati nekaj denarja ;)

Nekaj uporabnih nasvetov, da ne boste po nepotrebnem trošili elektrike
Ključne besede:
   elektrika    dom    varčevanje    nasveti    toplota

~ Navadna žarnica pretvori približno 10% energije v svetlobo, varčna žarnica pa 50%. Testi so pokazali, da večina varčnih žarnic ima dobo trajanja kar 19 krat daljšo kot navadna žarnica. Največ pa privarčuje ugasnjena žarnica zato je potrebno paziti pri uporabi.

 

~ Električno kuhalno ploščo lahko sklopite par minut prej, preden se hrana dokončno skuha, saj bo oddajala še nekaj časa toploto. Podobno je pri pečici, ki jo lahko sklopite.

 

~ Hladilnik večkrat odtalite, hkrati pa kupite ravno prav velikega, da bo zadoščal vašim potrebam. Prazen hladilnik namreč porabi veliko več energije, kot poln.

 

~ Hladilnika ni dobro postavljati zraven štedilnika, pomivalnega stroja in ostalih naprav, ki oddajajo toploto. Zmrzovalnik imejte v hladnem prostoru (garaža ali klet).

 

~ Ni potrebe, da likate brisače, posteljnine in ostale stvari, ki so lahko malce bolj zmečkane.

 

~ Vsaka stopinja v vašem domu privarčuje okrog 6% energije ogrevanja. V stanovanju in delovnih prostorih zadostuje 20°C, v kuhinji in spalnici 18 °C in na hodniku 15 °C.

 

~ Največ toplote se izgubi na račun oken, zato preverite, da so dobro zatesnjena.

 

~ Pri pečicah je dobro paziti tudi na tesnjenje vrat in na to, da se takrat, ko se nekaj peče čim manj odpirajo.

 

~ Ko zračite stanovanje in imate odprta okna poskrbite, da tisti čas zaprete radiatorje.

 

~ Če se hrana kuha brez pokrite posode, se poraba energije za isti učinek v primerjavi s pokrito posodo poveča za do 3 krat.

 

~ Nad radiatorje ne sodi polica, saj preprečuje dvig toplega zraka. Prav tako ni dobro, da se radiator ''skriva'' za dolgo in debelo zaveso.

 

~ Naprave, ki so po koncu uporabe v mirovanju (npr. televizija) je dobro po prenehanju uporabe popolnoma izklopiti. V stanju pripravljenosti namreč porabijo kar 30% električne energije, kot pa v času delovanja.

 

~ Lahko pa poskrbite tudi tako, da si izberite čim bolj ugodnega ponudnika električne energije.