10 nujnih opravkov za mamice

Te stvari bi morale početi vsak dan
Ključne besede:
   mama    družina    odnosi    nasvet

Mame hkrati opravljajo sto poklicev: so zdravnice, kuharice, taksistke, tajnice, direktorice, učiteljice in še marsikaj. V pravi poplavi opravkov, ki jih morajo v vseh teh vlogah narediti, pa jim žal pogosto zmanjka časa za najbolj pomembno osebo - njih same.

 

Če si tudi ti ena tistih mam, ki ves dan leta od enega opravka do drugega, na svoj seznam obvezno dodaj še teh 10 – hvaležna vam bo tudi vaša družina!

 

  1. Objemi svoje otroke. Prav vsak dan, vsaj dokler ne pridejo v najstniška leta – takrat se boš mogla zadovoljiti z enim objemom na teden.
  2. Ko otroci pridejo domov, jih pričakaj z nasmehom na obrazu. S tem majhnim in preprostim dejanjem jim pokažeš, da si vesela, da jih vidiš.
  3. Vsaj en obrok pojej skupaj z vsemi člani družine – če vam zaradi obveznosti ne uspe kositi ali večerjati skupaj, je odličen obrok za pogovor in druženje tudi zajtrk!
  4. Zbudi se 15 minut pred otroki in si privošči skodelico kave ali čaja v miru. Tako se boš lahko v miru sprostila in se pripravila na nov dan.
  5. Ko boš najbolj pod stresom, si vzemi minutko zase. Zapri oči, globoko vdihni in ob tem začuti svoje celotno telo. Za nekaj sekund zadrži sapo, počasi izdihni in ponovi še štirikrat.
  6. Jej več zelenjave. Za zajtrk jo dodaj v smoothie, grizljaj jo v solati, popeci jo za prilogo.
  7. Pogovarjaj se s svojim partnerjem. Ni pomembno, če je to med sprehajanjem psa ali med pomivanjem posode – vsak dan nekaj minut namenita pravemu pogovoru.
  8. Nekomu povej nekaj prijaznih besed. Najboljše bo, če to narediš osebno, zaleže pa tudi kakšne vrstica ali dve v zasebnem sporočilu na Facebooku.
  9. Smej se! Če se nenadoma zaveš, da je ura 8 zvečer, ti pa se ves dan nisi smejala, hitro poglej kakšen zabaven video. (Nasvet: mačke, ki se bojijo kumar, nikoli ne razočarajo! :) )
  10. Bodi hvaležna. Ko je naše življenje kaotično, na to prepogosto pozabimo, zato moramo hvaležnost dobesedno natrenirati: preden zjutraj vstaneš iz postelje, pomisli na eno ali dve stvari, za kateri si hvaležna ter na eno ali dve katerih se v tistem dnevu veseliš.

Seznam si lahko natisneš in obesiš na vidno mesto – tako nikoli ne boš pozabila na mala dejanja, s katerimi nahraniš svojo dušo!