Podaljšaj življenjsko dobo svojih kavbojk

Upoštevaj nasvete in prepreči njihovo bledenje
Ključne besede:
   kavbojke    nasvet    uporabno

Kavbojke so en tistih kosov oblačil, ki ne gredo nikoli iz mode. Še več, po nedavnih anketah, naj bi si vsaka ženska lastila v povprečju vsaj 6 parov kavbojk. 


Imajo pa kavbojke eno pomanjkljivost, ki je precej nadležna - zelo hitro lahko namreč zbledijo. Težava ni v materialu, temveč v napakah, ki jih počnemo tisti, ki jih nosimo.


Izogibajte se tem 5 napakam in svojim kavbojkam podaljšajte življenjsko dobo: 

 

1. Polni žepi

Žepi na kavbojkah so narejeni zato, da se v njih pospravi kakšna malenkost, kot je drobiž. Mnogo ljudi pa jih uporablja namesto torbice - vanje pospravijo mobitel, šminke, cigarete in ključe. S tem tvegamo, da se nam kavbojke na določenih mestih raztrgajo, predvsem tam, kjer je blago najbolj raztegnjeno pa se material stanjša in nastajajo lise. 

 

2. Prepogosto pranje

Večkrat kot jih peremo, bolj bledijo in material postaja vse tanjši. Strokovnjaki priporočajo, da je kavbojke najbolje prati na vsaka 2 ali 3 tedne, pod tem pogojem, da niso pretirano umazane, seveda. Za ohranjanje svežine kavbojk pa lahko uporabite kar zamrzovalnik, kamor jih pospravite za nekaj ur in tako bodo ohranile svežino.

 

3. Previsoka temperatura pranja

Visoka temperatura uničuje strukturo vlaken, zato so kavbojke bolj dovzetne za pokanje in menjavo oblik. Če želite, da izgledajo kot nove, jih operite na nižji temperaturi, centrifuga pa naj bo počasnejša. Uporabite pralni detergent za barvne tkanine, še bolj priporočljivo pa je kavbojke prati kar na roke. 

 

4. Sušenje v sušilcu

Kavbojk nikar ne sušite v sušilnem stroju, prav tako pa jih ne izpostavljajte direktnemu soncu. Visoka temperatura slabo vpliva na strukturo materiala in samo barvo. Priporočeno je sušenje na sobni temperaturi. 

 

5. Sušenje na obešalniku

Če želite, da vaše kavbojke zadržijo prvotno obliko, jih po pravnju in sušenjo zložite in pospravite v omaro. Izogibajte se obešanju na vrv ali obešalce in sušilnike perila, saj jih lastna teža v kombinaciji z gravitacijo razteguje in posledično vpliva na spreminjanje oblike.