Starši, ne zapirajte poslovnih računov!

Računi samostojnih podjetnikov lahko vplivajo na otroške dodatke
Ključne besede:
   podjetništvo    računovodstvo    nasvet
Pred kratkim je v veljavo stopil predpis, ki samostojnim podjetnikom omogoča, da za poslovanje ne uporabljajo ločenega poslovenga računa, pač pa tudi za poslovanje uporabljajo osebni račun.
 
Žal pa je ukrep, ki naj bi poenostavil poslovanje, prinesel predvsem še več zmede, saj se lahko uredba razlaga na več načinov. Tako še zdaj ni jasno, ali lahko samostojni podjetnik dejansko posluje le z osebnim računom ali mora obdržati dražjega poslovnega, ukine pa lahko le osebni račun, še bolj pa se zadeve zapletejo, ko pride do vprašanja otroških dodatkov.
 
Na nekaterih spletnih forumih so tako opozorili na nevarnosti uporabe osebnega računa za samostojne podjetnike: centri za socialno delo naj bi namreč pri odmeri višine plačila vrtca, otroških dodatkov ali subvencije malice v šoli, upoštevali vse dohodke na račun kot dobiček, ne upoštevajo pa stroškov poslovanja.
 
Z vprašanjem, ali je temu res tako, se je jutranji voditelj Miha Barborič obrnil na več centrov za socialno delo, kjer so ga napotili na Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve.
 
Z Ministrstva pa smo po dveh tednih prejeli kratek in jedrnat odgovor: rešitve še iščejo, dokler jih s FURSom in Ministrstvom za finance ne najdejom poa priporočajo, da samostojni podjetniki še naprej uporabljajo ločen poslovni račun.