Razlog, zakaj si ljudje grizejo nohte - ni živčnost!

Grda razvada ni posledica stresa in nervoze, ampak ...
Ključne besede:
   nohti    grizenje    perfekcionizem    grdo    navada    lastnosti

Grizenje nohtov večina uvršča med navado, ki je grda, a se jo je zelo težko odvaditi. Gre za živčno navado, ki jo nima malo ljudi in se začne že zgodaj v otroštvu.

Nova raziskava je pokazala, da nervoza ni glavni razlog za grizenje nohtov, ampak gre za popolnoma drugo stvar. Šlo naj bi za PERFEKCIONIZEM. 

 

Študijo je na ameriškem portalu Jounal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry objavil dr. Kieron O'Connor in povedal: ''Posamezniki, ki imajo tovrstne navade so po večini perfekcionisti, se ne morejo sprostiti, nalog pa ne morejo izvajati v normalnem tempu. Ti ljudje so zato, nagnjeni k frustraciji, nepotrpežljivosti in velikokrat v življenju čutijo nezadovoljstvo, ko ne dosežejo svojega cilja. Z drugimi besedami lahko grizenje nohtov opišemo za frustracijo in ne za nervozo''.

 

Lastnosti oseb, ki si pretirano grizejo nohte:

 

- pretirano načrtujejo

- preveč delajo

- če jim primanjkuje dejavnosti postanejo zafrustrirane

- z grizenjem sproščajo odvečno energijo

- osebe so organizacijski perfekcionisti

- večinoma gredo v življenju na vse ali nič

- so zelo strogi do sebe

- če ne dosežejo cilja, postanejo depresivni

- na določeno stvar čakajo, dokler ne nastopi tisti ''pravi'' trenutek - ki pogosto ne nastopi nikoli

 

Medtem, ko na prvi pogled grizenje nohtov izgleda nedolžno dejanje, pa lahko na dolgi rok povzroči veliko škode. Lahko privede do raznoraznih okužb, oslabi zobe in privede do osramočenosti zaradi neurejenih in deformiranih nohtov.