Še okusnejše vino

Ena sodobnejših vinskih kleti
Ključne besede: radio1
Ptujska klet je v novo trgatev zakorakala s popolnoma prenovljenim tehnološkim procesom. Kot pravi enolog Bojan Kobal gre za posodobitev tehnologije ob prevzemu grozdja, sodobnejša pa bo tudi polnilna linija. Vino ptujske kleti ne bo tako le okusnejše, ampak tudi bolj zdravo. Nova tehnologija namreč omogoča preprečevanje produktov oksidacije, kar pomeni, da bo vinu dodana manjša mera žvepla. Pomembna pridobitev so tudi nove pnevmatske stiskalnice, kjer se grozdje stiska v kontrolirani atmosferi dušika. Mlado vino pa odslej zori v prav posebnih inox posodah. Posodobljena je tudi klet, kjer so leseni sodi. Izboljšan pa je tudi proces pridelave rdečih vin. Vrednost celotne investicije je 1,4 milijona evrov, od tega je 25 odstotkov sredstev prispevala Evropska unija. Na današnji slavnostni otvoritvi pa bo gost tudi dr. Milan Pogačnik, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.