Tekmovanje barmanov

Tekmovanje barmanov za Pokal Argonavtskih dni
Ključne besede:
Včeraj so se v okviru festivala na Vrhniki pri gostišču Boter v mešanji koktejlov pomerili barmanski mojstri. Tekmovanje je tradicionalno, letos že 12. po vrsti, udeleženci pa so se potegovali za Pokal Argonavtskih dni. Mednarodnega tekmovanja se je udeležilo 23 tekmovalcev iz Češke, Italije, Avstrije, Hrvaške, največ pa jih je bilo iz Slovenije. Žvenket kozarcov, mešanje pijač, zvok šejkerjev in dobra glasba je privabila kar nekaj mimoidočih ki so si z zanimanjem ogledali tekmovalne nastope. Čeprav so imeli organizoatoji popoldan nekoliko težav zaradi vremena, je prireditev kljub temu lepo uspela. Dogajanje pa je bilo kot vedno zanimivo tudi za obiskovalce, ki so lahko osvežilne in poživljajoče napitke tudi poizkusili. Tudi tokrat je tekmovanje potekalo treh kategorijah. V prvem delu tekmovanja, ki se je pričelo ob treh popoldan so se barmani pomerili v mešanju kavnih koktejlov. Poživitveni napitki so bili vseh vrst in barv, vsebovali pa so najrazličnejše likerje in druge aromatične dodatke. Posebna kategorija je bilo tudi tekmovanje novinarjev v pripravi brezalkoholnih napitkov, na katerem je zmagala že stara znanka teh tekmovanj in poznavalka koktejlov Urška Cvilak, novinarka revije Pet zvezdic. V tretji kategoriji pa so se v mešanju brezalkoholnih koktejlov pomerili še profesionalni barmani. Gre za novost letošnjega tekmovanja. ´V 12. letih, odkar prirejamo to tekmovanje smo se za pripravo brezalkoholnih koktejlov odločili prvič. Menimo, da morajo barmani obvladati tudi tovrstne veščine. Na voljo imajo odlične fruktalove in druge sponzorske izdelke. Nekater recepture so zelo zanimive in zahtevne, tekmovalci pa uporabljajo več domišljije kot pri mešanju alkoholnih long drinkov. Uporabljajo poleg Fructalovih sokov tudi sveže stisnjene sokove, sveže sadnje sladoled in tako naprej, ´je pojasnil soorganizator tekmovanja in svetovni prvak v mešanju pijač Aleš Ogrin.