V 2017 bo zelenjava »ta glavna«

Ključne besede:
   simon sketa    recepti    kuhanje

Za pogled v svetovne trende kulinarike smo dregnili Simona Šketo, urednika portalov SKETA.si in PRESNO.si ter soavtorja knjige Seksi lahke sladice

 

Leto 2017 bo kulinarično izjemno pestro, pravi Simon in izpostavi zelo pomemben trend uveljavitve zelenjave: "Izjemen poudarek pričakujmo na zelenjavi, na njeni kreativni prisotnosti na krožnikih. Odgovornost do okolja se bo izkazovala tudi s čim boljšo izrabo sestavin, torej manj odpadki."

 

Prihajajo bovle!

Če smo še včeraj občudovali hrano v kozarčkih, se sedaj približujejo bovle, tudi takšne »to go«, torej za s sabo. Zakaj? Bovle nudijo več prostora za prezentacijo jedi, tekstur, vonjave se lahko zaradi večje površine bolje razvijejo. Srečevali jih bomo povsod, v restaracijah, menzah, doma in na poti.

 

Soli, dišave, pekoče z lokalnim pridihom


Dodatki, kot so čili omakce, soli z okusi in podobno so postale znane tudi pri nas. Kar poglejte na police trgovin. Tam že dolgo ni samo tabasca, ampak vse več slovenskih proizvajalcev.

Njihova prednost? Združujejo uporabno, lokalno in ročno izdelavo malih podjetnikov, ki jih imamo radi in jim zaupamo, včasih celo bolj kot multinacionalkam. Poleg tega imajo svoje ime, obraz in zgodbe, ki nas očarajo.Sodelovanje gostincev in maščoba na krožniku

Kaj še? Morda razmah uporabe maščob, olja, hrane LCHF in pa povezovanje malih ponudnikov hrane pod isto streho, ki si delijo stroške in nudijo veliko raznolike kulinarike na enem mestu. Odprta kuhinja, kulinarične tržnice, potem restavracije, kot je tista v stavbi Slovenijalesa v Ljubljani. Vse to so zametki zelo velikega trenda, kjer v kulinarični svet bolj organizirano vstopajo mali "obrtniki", prav tisti, ki imajo zopet svoje zgodbe, obstoječe stranke in njihovo zaupanje. Še več kulinaričnih blogerjev


Simon opaža tudi vse večjo uveljavljenost kulinaričnih blogerjev. "Vse več nas je, vse bolje delamo, lažje vlagamo v pripravo super jedi in receptov ter ljudje nam množično zaupajo. Blogerji se ne skrivajo, imajo imena, obraze, zgodbe in praviloma so zelo avtentični, ljudje pa njihovemu mnenju zaupajo. Tudi v Sloveniji."

Da boste tudi letos v trendu s hrano, kliknite na Simonov blog sketa.si, kjer vas čaka ogromno odličnih in preizkušenih receptov.