NJAMI: 5 preprostih receptov za praznične sladice

Sladice, ki na vaši mizi ne smejo manjkati
Ključne besede:
   recepti    sladice    praznično    preprosto    domače    sladko Nam se že cedijo sline

Nam se že cedijo sline

Veseli december je praznik, ko so mize obložene z dobro hrano in skoraj greh bi bil, če se v tem času ne bi malce pregrešili. Zato je prav, da zavihate rokave, si nadenete predpasnik in si zapackate kuhinjo ter z dobrimi sladicami gostom pričarate nasmeh na obraz. Tukaj imamo nekaj prazničnih sladic, ki jih morate imeti na mizi v tem decembru.

 

OREHOVE KOCKE

 

 

 

 

 

Potrebujete (za 30 kock):

 

- 400 g temne čokolade

- 4 jajca

- 200 g rjavega sladkorja

- 100 g masla

- 120 g moke

- 150 g naribanih orehov

 

Za čokoladni preliv:

 

- 150 g temne čokolade

- 120 g sladkorja v prahu

- 1 žlica masla

 

Okrasitev:

 

Polovičke orehov za vsako kocko

 

Priprava:

 

- V kozici z malo vode raztopite čokolado in maslo

- Jajca penasto zmešate s sladkorjem in jim dodate čokoladno omako

- Dodate še moko in naribane orehe ter dobro vse skupaj premešate

- Testo prelijete v pravokotni pekač in pečete na predhodno ogreti pečici 20 minut na 180 stopinjah

- Medtem pripravite preliv. Čokolado z nekaj žlicami vode raztopite v kozici, dodate sladkor v prahu in žlico masla ter dobro premešajte

- Ko je biskvit pečen, ga malce ohladite, nato pa še toplega razrežete na 3 - 4 cm velike kocke ter jih preložite na kovinsko mrežo, peki papir ali folijo. 

- Vsako kocko s pomočjo čopiča premažete s čokoladno glazuro in okrasite s polovičkami orehov

 

Namig: Delo si lahko olajšate in glazuro prilijete čez biskvit, ko je ta še v pekaču, biskvit pa razrežete kasneje. Namesto polovičk orehov, lahko kocke tudi enostavno potresete z mletimi orehi - kot vidite na fotografiji

 

 

FIGE V ČOKOLADI

 

 

 

 

 

 

Potrebujete:

 

- Zavitek suhih fig (približno 30 dag)

- Mlečno ali temno čokolado (dve 100g tablici)

- Malo masla

- Stiropor

- Zobotrebci

 

Priprava:

 

- Čokolado skupaj z maslom stopite v vodni kopeli

- Fige nataknete na zobotrebce in jih namakate še v vročo čokolado

- Fige na zobotrebcih nato zapičite v stiropor (če jih boste položili na ravno podlago, bo končni videz nekoliko ploščat) in pustite, da se čokolada strdi (približno 2 uri)

 

 

 

SADNI KRUH

 

 

 

 

 

Potrebujete (za testo):

 

- 4 jajca

- 25 dag sladkorja

- 28 dag ostre moke

- 1 pecilni prašek

- cimet

- 5 dag čokolade v prahu ali kakava

- Nastrgano lupinico ene limone

- 2,5 dl mleka

 

 

V testo vmešate:

 

- 10 dag suhih sliv

- 10 dag suhih fig

- 10 dag suhih marelic

- 10 dag rozin

- 10 dag dateljnov

- 10 dag kandiranega sadja po želji

- 10 dag jedilne čokolade

- 5 dag celih orehov

- 5 dag celih mandeljev

- 5 dag celih lešnikov

 

 

Priprava:

 

 

- Sadje in oreščke dobro narežete in potresete z malo moke, da se ne sprijema

- Jajca in sladkor penasto zmešate, dodate cimet, čokolado v prahu, limonino lupino, mleko in nazadnje še moko s pecilnim praškom. Nato vmešate narezano sadje in oreščke

- Pekač namažete z maslom in potresete z moko ter vanj vlijete pripravljeno zmes (polovica zmesi zadostuje za podolgovat rebrast pekač 30 cm x 10 cm)

- Pečete približno 1 uro pri temperaturi 200 stopinj

 

 

CIMETOVE ZVEZDICE

 

 

 

 

 

Potrebujete: 

 

- 50 dag mandeljev

- 5 beljakov

- 45 dag sladkorja v prahu

- 2 žlički cimeta

- 1 žličko ruma

 

 

Priprava:

 

 

- Mandlje fino zmeljete

- Iz beljakov stepete trd sneg, nato vanj vmešate sladkor v prahu

- Skodelico snega prihranite za glazuro

- Nato v sneg vmešate mlete mandlje, cimet, rum in hitro zgnetete testo, pokrijete ter ga postavite za 1 uro v hladilnik

- Na delovno površino potresete sladkor in na njem na en centimeter debelo razvaljate testo

- Z modelčki izrežete zvezdice in jih premažete s prihranjenim snegom

- Zvezdice razporedite na pekač, na katerem jih sušite kar čez noč

- Naslednji dan zvezdice pečete na 160 stopinjah približno 8 minut

 

 

 

MEDENJAKI

 

 

 

 

 

Potrebujete (za testo):

 

- 50 dag moke

- 25 dag sladkorja

- 25 dag masla

- približno 3 žlice medu

- 2 pesti mletih orehov

- 1 žličko cimeta

- 2 jajci

- Noževo konico pecilnega praška

 

Za glazuro:

 

- 1 beljak

- 25 - 25 dag sladkorja v prahu

 

Priprava:

 

- Vse sestavine za testo zgnetete v podolgovato kačo, nato od nje režete manjše kroglice

- Kroglice polagate na nameščen pekač in jih sploščite tako, da dobite piškote

- Medenjake pečete na 170 stopinjah približno 15 minut

- Glazuro pripravite tako, da z metlico v beljak vmešate sladkor v prahu

- Sladkor dodate postopoma, da dobite ravno prav gosto zmes

- Še vroče medenjake pomakaš v glazuro, saj se tako hitreje posuši

 

OBLILO ZABAVE PRI USTVARJANJU SLADIC IN DOBER TEK!