"Je Božiček resničen?"

Kako odgovoriti otroku, ki nas sprašuje po dobrih možeh
Ključne besede:
   božiček    psihologija    otroci
Otrokom raje kot darila podarite svoj čas
Je Božiček resničen?

Starši se morajo slej ko prej soočiti z vprašanjem otrok, ali dobri možje resnično obstajajo. Navadno se to zgodi okoli šestega ali devetega leta, otroci pa se na resnico lahko odzovejo precej različno.

 

Eni so ponosni na to, da so razvozalali uganko, drugim je vseeeno, spet tretiji pa se počutijo prevarane. Eva Cimbola se je zato pogovarjala s psiholiginjo Leo Beznik, ki ji je zaupala, kako se je najboljše odzvati na vprašanja zvedavih otrok.

 

Ko začutimo, da otrok že ve resnico, in nas preverja, je prav, da se z njim usedemo in odkrito pogovorimo, pravi Beznikova. Če nas obtoži laganja, je dobro priznati njegova čustva. "Verjamem, da si jezen in razočaran, kljub temu ti bo Božiček še vedno kaj pustil," je stavek, s katerim je po izkušnjah psihologinje v taki situaciji najboljše odgovoriti. Hkrati svetuje, da otroka povabimo k sodelovanju v "igri" Božička za druge družinske člane.

 

Psihologinja opozarja tudi na to, naj otroku raje kot materialna darila podarimo nekaj veliko bolj dragocenega - svoj čas. Otroka lahko vključimo v pripravo božične večerje, pomaga nam lahko pri nakupovanju in pripravi hrane. "Pomembno je, da se umirimo, vdihnemo in izdihnemo ter si rečemo, da imamo čas, da bomo v miru vse uredili, se ne bomo razburjali tudi, če se kaj polije - če delaš se to pač zgodi, in to otrokom veliko pomeni," je še dejala psihologinja.