Uživajte pikaste banane in zgodilo se vam bo tole!

8 lastnosti, ki jih ne smete spregledati
Ključne besede:
   banana    zdravje    pikast olupek    poučno    uživanje

Kdo ne mara rumenega sadeža z mehko vsebino in sladkim okusom? Mislimo, da skoraj vsak. Banana je užiten sadež, botanično pa je to jagoda. Po pridelavi so na 4. mestu, takoj po pšenici, rižu in mleku. Zato jejte banane in ostanite zdravi!

 

1. Proti zaščiti pred rakom

 

Banane s črnimi pikicami zadržujejo v sebi faktor, ki uničuje celice pri nastanku rakavih obolenj. Zato je uživanje takšnih banan dobro za vas in vaše zdravje.

 

2. Zdravi zgago

 

Banane so odličen *antacid, ki vam bo pomagal pri slabi prebavi. So lahke, prebavljive in v želodcu ne ustvarjajo občutka težkosti. Torej, če imate težave s prebavo ali zgago - se pravi vas peče želodec, potem pojejte banano, ki bo obložila vaš želodec ter vam pomagala pri bolečinah.

 

*Antacidi so skupina zdravil, ki se uporabljajo za zmanjševanje kislosti želodčnega soka.

 

 

3. Uravnavajo krvni tlak

 

Če vam krvni tlak niha in si želite, da bi venomer bil enak, je potrebno, da imate v krvi zadostno količino kalija. Banane so bogate s kalijem in zadržujejo v sebi malo natrija, ki je ponavadi tisti krivec, ki dviguje vaš pritisk.

 

 

4. Proti depresivnosti

 

Banane vsebujejo triptofan, ki je ena izmed življenjsko pomembnih aminokislin (gradnik beljakovin), ki jo organizem ne proizvaja sam. Zelo dobre so tudi za miren spanec.

 

 

 

 

 

5. Če vas muči zaprtje 

 

Banana je pravi odgovor! Ker ima v sebi veliko vlaken je dobra pospeševalka metabolizma.

 

 

6. Za energijo

 

Če se počutite utrujeni in veste, da boste čez dan imeli veliko aktivnosti - pojejte banano. Dala vam bo ogromno energije in počutili se boste bolje. Kalij, ki ga ima banana je dober za vaše mišice, ostali minerali pa so dobri, da vzdržujejo vašo telesno vzdržljivost. Zato namestno sladkarij ali kave, zberite banano.

 

 

7. Čir na želodcu

 

Zaradi svoje mehke strukture in lahke prebavljivosti, so banane, ki imajo pikast olupek idealne za vse tiste, ki trpijo za želodčnimi težavami.

 

 

8. Za tiste, ki trpijo za slabokrvnostjo in proti menstrualnim bolečinam

 

Banane so izredno bogate z železom in so idealne, če imate slabo kri in se borite z anemijo.