Tega o nosečnosti zagotovo niste vedeli ... Ali pač?

Dojenček v maternici celo lula in pije svoj urin
Ključne besede:
   nosečnost    dojenček    mama    dejstva    zanimivo    obdobje

Nosečnost je obdobje, ki prinaša veselje, srečo, ljubezen, toplino in veliko pričakovanj. Nekatere mamice nosečnost prenašajo dobro, spet druge pa imajo kar nekaj težav. Kljub temu, pa vsaka mamica nosečnost opisuje kot nekaj lepega in neponovljivega. 

Pa vendar to malo bitjece, ki ga mama nosi 9 mesecev pod srcem, že v samem trebuhu počne nekaj za kar morda niste vedeli. Tukaj imamo napisanih 11 zanimivih stvari, ki jih dojenček počne, še preden ugleda luč sveta. 

 

 

1. Nosečnice in novopečene mamice začnejo avtomatično proizvajati mleko, če zaslišijo otroški jok. Prav tako se lahko to zgodi, če zaslišijo jok otroka druge mamice.

 

2. Nosečnici se med nosečnostjo velikost stopala poveča kar za eno številko. To se zgodi zato, ker ima v telesu več tekočine in posledično več zadrževanja vode.

 

 

3. Velikost maternice se v nosečnosti lahko raztegne kot velikost breskve ali pa vse do velikosti lubenice.

 

4. Otrok v maternici pije in tudi lula, kakanje pa prihrani za čas po rojstvu. Novorojenček v prvih dneh po rojstvu tako izloči svoje prvo blato, ki se imenuje mekonij.

 

 

 

 

 

- Od drugega trimesečja naprej, dojenčki začnejo v maternici lulati in potem svoj urin tudi pijejo. To se dogaja skozi celo nosečnostjo.

 

5. Otroci okus hrane, ki jo je med nosečnostjo jedla njihova mama, prepoznajo že v sami maternici.

 

6. Dojenčki jokajo tudi v maternici.

 

7. Plodovnica ali amnijska tekočina je bistra tekočina, ki obdaja plod. V resnici gre za sterilen urin ali drugače rečeno: gre za urin, ki je brez bakterij.

 

8. Fiziološke spremembe kože v nosečnosti se pojavijo pri večini nosečnic. Med drugim se jim spremeni celo odtenek kože.

 

 

 

 

 

9. Največ dvojčkov se rodi v srednji Afriki.

 

10. Zelo je priporočljivo, da se mama pogovarja s svojim še nerojenim otrokom ter se boža po trebuhu. Otroci namreč že v maternici čutijo, slišijo in celo vidijo. Otroci začnejo čutiti dotik že od 8. tedna nosečnosti naprej.

 

11. Na vsakih 2000 otrok se rodi eden, ki ima takoj ob rojstvu vsaj en zob.