TOP ŽIVILA, ki jih morate jesti pogosteje

Borovnice so tiste, ki bodo vašo kožo ohranile mlado
Ključne besede:
   živila    zdravje    pomembna    uživanje    zdravo telo

Večinoma ste dobro seznanjeni s hrano, ki je za vaše telo dobra in za tisto, ki vam škoduje. Obstaja pa ogromno živil, ki jih premalokrat ali pa sploh ne uvrščate na vaš jedilnik. Preberite si katera živila, bi morali večkrat jesti in zakaj. 

 

 

PEKOČA PAPRIKA

 

Odličen vir vitamina A in C, dviguje pa tudi temperaturo organizma in spodbuja presnovo. Paprike tudi blažijo tek in omogočajo hitrejše topljenje maščobnih oblog. 

 

 

BLITVA

 

Nizkokalorična blitva velja za vir fitoestrogenov, ki pomagajo vzdrževati ravnovesje spolnih hormonov. Poleg tega vsebuje še: železo, kalcij, folno kislino, vitamine C, E in K. Ščiti tudi pred nekaterimi oblikami raka, zlasti pred rakom dojk in pred osteoporozo. 

 

 

ČEBULA

 

Najbolj zdrava pa je čebula. Čeprav ima močen vonj, naj vas to ne skrbi, ker je odlična prijateljica vašega zdravja. Ponaša se s protibakterijskim in protivnetnim delovanjem ter je bogata z vitaminom B-kompleksa in vitaminom C. Za ženske, ki imajo krhke kosti ali pa so nagnjene k osteoporozi je zelo priporočljiva.

 

ROZINE

 

Rozine so sladke in lahko vam služijo kot posladek, hkrati pa so bogate z vlakninami, železom in vitaminom C. Zagotavljajo zdrav odmerek energije in zaradi pri fitokemikalij zavirajo razvoj zobne gnilobe.

 

 

BUČNA SEMENA

 

Bučna semena so tista, ki dvigajo razpoloženje ter izboljšujejo vaš spanec, saj vsebujejo triptofan in aminokisline. So zelo bogata z zdravimi maščoba.

 

 

VIŠNJE

 

Varujejo pred izgubo spominam ščitijo pred boleznimi srca, pred diabetesom in uravnavajo količino holesterola v krvi. Če pa imate tudi težave s spanjem, delujejo tudi kot uspavalo.

 

 

OREHI

 

Nižajo količino slabega holesterola, krepijo možgane, spodbujajo vaš spanec in celo po zadnjih raziskavah varujejo pred rakom dojk. So pravo bogastvo beljakovin, vlaknin in omega 3 maščob.

 

 

BOROVNICE

 

Dobra novica za vse tiste, ki se ne želite prehitro postarati - borovnice so naravna zaščita pre staranjem. Predvsem divje ohranjajo mladosten videz kože, varujejo vaš spomin in celo izboljšujejo motorične sposobnosti ter uravnavajo vaš krvni tlak.

 

 

BRSTIČNI OHROVT

 

Brstični ohrovt igra veliko vlogo, ko je govora o zaščiti pred malignimi obolenji in je vir vlaknin ter številnih vitaminov in mineralov. Če ga boste predolgo kuhali, boste uničili snovi, ki delujejo proti raku.

 

 

ZELENI ČAJ

 

Vsebuje ogromno antioksidantov, ki izboljšujejo možganske sposobnosti, ohranjajo mladost, ščitijo pred vnetnimi procesi in spodbujajo vaš metabolizem in tanjšajo maščobne obloge.

 

 

Za več podobnih vsebin pa kliknite TUKAJ!