Turistične destinacije, ki so daleč od pričakovanega - Turisti jih kritizirajo in so razočarani

To je seznam znamenitosti, nad katerimi so turisti najbolj razočarani
Ključne besede:
   turisti    turistične destinacije    razočaranje    seznam    potovanje Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Na spletni strani TripAdvisor so analizirali 80 tisoč negativnih ocen znanih krajev po svetu in ugotovili, katere znamenitosti so v preteklih letih prejele največ pritožb. Kar tri znamenitosti od desetih se nahajajo v Združenem kraljestvu. Mnogi turisti so nad določenimi destinacijami razočarani in so daleč od tega, kar vidijo oz. preberejo o njih na spletu - prepričali so se na lastne oči in dejali, da jih zagotovo ne bodo več obiskali.

 

Seznam znamenitosti, nad katerimi so turisti najbolj razočarani:

 

1. Hollywoodska aleja slavnih v Los Angelesu (Kalifornija) - Za vstop boste odšteli nekaj več kot 30 dolarjev, kar je približno 29 evrov. Kar 20 odstotkov vseh ocen na TripAdvisorju ima samo eno ali dve zvezdici. Večina pritožb se nanaša predvsem na pomanjkanje čistoče.

 

Komentar turista: ''Sploh ni tako, kot sem pričakoval. V resnici je tam kup brezdomcev, ki urinirajo in iztrebljajo po celotni ulici.''

 

2. Versajska palača (Francija) - Vstopnina je po mnenju turistov predraga, saj znaša 25 evrov, vendar palača naj ne bi bila vredna ogleda.

 

Komentar turista: ''Popolnoma zapravljeno jutro. Palača je postala tipično turistično mesto in stroj za ustvarjanje denarja. Čakalne vrste so povsod in nikogar ni, ki bi množico poskušal nadzirati. V notranjosti je bila takšna gneča, da je bilo nepregledno, neprijetno in celo nevarno. Ko si enkrat v notranjosti, si obtičal. Ne vidiš nič drugega kot množico, ki se premika po prostorih. Kar se tiče vrta, pa bi ga bilo lepo videti, a je bila vrsta za vstop kljub temu, da smo vstopnice kupili v predprodaji, neskončno dolga. Zato smo se le obrnili in odšli proti mestu. Nikoli več! Sramotno.''

 

3. Stonehenge v Wiltshiru (Združeno kraljestvo) - Ta atrakcija se sooča s pritožbami, ki segajo od visoke vstopnine do osupljive preprostosti.

 

''Kot Angleža me je zelo sram, kako upravljajo z angleško dediščino. Bistveno jim je le, da zaslužijo denar. Parkirišče stane pet funtov (približno šest evrov), vstop pa 24,95 funta (29 evrov) za odraslo osebo. To je sramotno. Zakaj je bil center za obiskovalce zgrajen tako daleč stran od znamenitosti, ne vem. To je celih 40 minut hoje v eno stran od dejanskih kamnov. Predvidevam, da so to storili z namenom, da bi izkušnja trajala malce več kot deset minut, kolikor je potrebno, da si kamne dejansko ogledaš. Kamnom se v bistvu niti ne smeš približati. Držijo te daleč stran za žico, kjer so uradni stražarji, ki preprečujejo, da bi kdo stopil na sveto travo. Tudi razstava je hec. Zelo malo je informacij o tem, kako in zakaj so kamni tam sploh postavljeni. Veliko prostora je namenjenega predvsem trgovini, kjer prodajajo spominke brez vrednosti.''

 

4. Napis Hollywood v Los Angelesu (Kalifornija) - Ameriška kultna ikona za katero turisti pravijo, da ni vredna vašega časa, da bi se ji približali in ogledali od blizu.

 

Komentar turista: ''Veliko bolj spodobno sliko boste dobili, če se peljete le mimo. Šli smo namreč na priporočeno točko za fotografiranje, kamor smo se vozili zelo dolgo, parkirišče je bilo popolnoma zabito in hoje je bilo preveč. Slike od tam niso bile nič boljše od tistih, ki bi jih lahko posneli s ceste.''

 

5. Big Ben v Londonu (Velika Britanija) - Eden izmed turistov je na TripAdvisorju zapisal, da je ura sicer lepa, vendar je ob gledanju nanjo padel v mrzlo reko Temzo, ki se nahaja tik ob stolpu. 

 

 

6. Bela hiša v Washingtonu DC (Washington) - Ena od najpomembnejših sob je tako imenovana Ovalna pisarna, kjer je glavna pisarna ameriškega predsednika. Negativne kritike se nanašajo predvsem na visoko varnost.

 

Komentar turista: ''Nad našim postankom v Beli hiši smo bili zelo razočarani. Želeli smo le nekaj fotografij velikih znamenitosti, a je bilo grozno. Vse, kar smo želeli videti, je bilo zaprto z visokimi ograjami in strogo varovano. Kopalnice nismo našli, promet pa je bil grozen. Morda bi se izlet v mirnejši politični klimi in brez korone splačal, zdaj pa se ne''.

 

7. Poševni stolp v Pisi (Italija) - Zagotovo ena najbolj priljubljenih točk za fotografije in turiste, a niso vsi nad tem stolpom navdušeni. Vstopnina znaša približno 28 evrov, turisti pa pravijo, da je poševni stolp v Pisi zelo precenjena znamenitost in past za turiste.

 

Komentar turista: ''Morda je to najbolj grdo mesto v smislu neprijaznosti, gostoljubnosti in turističnega nadlegovanja. Pazi, s kom govoriš, in roke imej vedno v žepih''.

 

8. Empire State Building v New Yorku (ZDA) - Je eden najznamenitejših nebotičnikov na svetu, ime pa je dobil po vzdevku za zvezno državo New York. Za vstop boste odšteli približno 47 dolarjev, kar znaša 45 evrov. Turisti, ki so nebotičnik že obiskali, so kritični predvsem do varnostnikov, ki naj bi bili neprijazni.

 

Komentar turista: ''Varnostniki so zelo neprijazni. Tam sem bil že trikrat in vedno je bilo enako. Vse profesionalce prihranijo le za višja nadstropja. Moralo bi jih biti sram. Oddelek za pomoč strankam bi bil nujno potreben. Še varnostniki na letališčih so bolj prijazni.''

 

9. Piramide v Gizi (Egipt) - Piramide se nahajajo na planoti Giza ob istoimenskem naselju, devet kilometrov zahodno od Nila in 13 kilometrov od središča mesta Kairo v Egiptu. Marsikdo od turistov sicer ne pozna ozadja iz preteklosti in niti ne ve, kaj se je dogajalo - so pa toliko bolj na turiste občutljivi domačini, ki pravijo:

 

''Nikoli, nikoli več ne bi obiskal Piramid v Gizi. Egipčani so zlorabljali konje in kamele, ki so med prevozom s kočijami padali, imeli so polno odprtih ran, bili so brez vode in hrane. Grozno in gnusno. Sram me je, da sem Egipčan''.

 

10. Buckinghamska palača v Londonu (Velika Britanija) - Buckinghamska palača v Londonu je uradno domovanje britanske kraljeve družine. Tako je že od leta 1837. To je tudi uradna kraljičina rezidenca. Palačo uporabljajo tudi za različne sprejeme in zabave, nekateri deli palače so celo leto namenjeni tudi zunanjim obiskovalcem.

 

Komentar domačina: ''V Londonu živim že dve leti in prvič se nama je s sinom zgodilo, da sva bila deležna rasne diskriminacije. Osebje je pozdravljalo le belopolte ljudi, nama pa niso nikoli odzdravili. Najhuje je bilo, da naju je gospa, ki je vodila ogled, vedno ignorirala, medtem ko je na vprašanja ostalih odgovarjala. Niti pogledala naju ni. Plačala sva vstopnino, da sva bila deležna rasne diskriminacije.''