Enostaven postopek za čiščenje pralnega stroja - da oprano perilo ne bo več zaudarjalo

Uporabite sodo bikarbono in alkoholni kis
Ključne besede:
   pralni stroj    čiščenje    pranje    soda bikarbona    alkoholni kis    postopek    vonj    perilo Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Perilo je ravno sveže oprano, a ima kljub temu neprijeten vonj. Sprašujete se, česa ste dodali premalo ali praška ali mehčalca, odgovor pa se morda skriva nekje drugje - v vašem pralnem stroju. Tudi pralni stroj namreč potrebuje čiščenje, zato ga je dobro večkrat na leto temeljito očistiti, sploh ko vidite, da perilo več ne diši.

 

Uporabite naravno in preprosto kombinacijo domačega čistila s sodo bikarbono in alkoholnim kisom.

 

Postopek:

 

Postopek čiščenja je enostaven, pomembno je le, da najprej očistite dozirno posodo, saj se v njej lahko nabere ogromno plesni, glivic in bakterij. Odstranite snemljivi del, namočite ga v vodo s sodo in kisom ter temeljito zdrgnite s krtačko.

 

Nato v dozirni posodi predalček za pralni prašek napolnite s sodo bikarbono, nekaj sode pa stresite kar v boben pralnega stroja.

 

Predalček za mehčalec napolnite z alkoholnim kisom, prav tako ga nekaj vlijte kar v sam boben.

 

Pralni stroj zaženite, naj prazen opere cel cikel pri najvišji temperaturi (90 ali 95 stopinj). Na ta način se boste znebili neprijetnih vonjav in nakopičenih ostankov detergenta, plesni in ostale umazanije. Alkoholni kis je odlično dezinfekcijsko sredstvo, saj prečisti boben pralnega stroja, cevi in odstranjuje tudi vodni kamen. 

 

 

Nasvet:

 

Namesto mehčalca lahko uporabite tudi alkoholni kis, ki velja za odlično naravno mehčalno sredstvo. Po želji lahko dodate še par kapljic vašega najljubšega eteričnega olja.

 

Po vsakem pranju je pomembno, da pustite pralni stroj počivati toliko časa, kolikor dolgo je pral. Prav tako pustite vrata pralnega stroja odprta, da se boben v celoti posuši. Tudi tako boste preprečili pojav neprijetnih vonjav.