To so napake pri zamrzovanju živil, ki jih ne smete početi

Da boste vaša živila pravilno zamrznili in jim ohranili dobro teksturo in okus, je dobro, da jih znate pravilno zamrzniti
Ključne besede:
   zamrzovanje    hrana    živila    nasvet    način    kakovost    zmrzovalnik

Zamrzovanje živil se uporablja že stoletja, ko so bili za ta način shranjevanja živil primerni zunanji pogoji. Zaradi nizkih temperatur zamrzovanje zelo zmanjša ali pa popolnoma prepreči razvoj mikroorganizmov. Oteži pa se tudi delovanje encimov, ki so sicer najbolj odporne snovi v živilu in počasi delujejo tudi med večmesečnim zamrzovanjem ter poslabšajo kakovost.

 

ZAMRZOVANJE NAPAČNIH ŽIVIL

 

Nekatera živila enostavno ne sodijo v zmrzovalnik, saj jim s tem uničite okus in tudi teksturo. Odtajanih kumar, solate in ostale sveže zelenjave res ne morete primerjati s svežimi - drugo je, če ste zamrznjeno solato že kupili in jo potem skuhate. Tudi krompir, surov, pečen ali kuhan, v zamrzovalniku izgubi prvotno teksturo ter okus, saj zaradi škroba postane sladek.

 

PREPOČASNO ZAMRZOVANJE

 

Živila, ki jih želite zamrzniti, je dobro, da jih narežete na čim manjše kose oz. jih skušate pospraviti v čim manjše embalaže. Manjša kot je količina, hitreje zamrznejo in manjša je možnost, da bi odtajana izgubila prvotno teksturo ter okus.

 

ZAMRZOVANJE SUROVE ZELENJAVE

 

Blanširana ali na hitro pokuhana zelenjava v nasprotju s surovo v zamrzovalniku ohrani pravo barvo, teksturo in okus. Zelenjavo, ki jo nameravate zamrzniti, za nekaj minut potopite v krop, nato še v mrzlo vodo ter pohlajeno zamrznite.

 

PREPOLN ZMRZOVALNIK

 

Naj se sliši še tako mamljivo zamrzovalnik napolniti do zadnjega kotička, to ni najboljša ideja. Živila med zamrzovanjem povečajo prostornino, za kar morajo imeti dovolj prostora, prav tako v prenatrpani skrinji težje kroži zrak in proces zamrzovanj traja dlje, zato se poveča poraba energije.

 

ZAMRZNJENA HRANA, KI JE PREDOLGO V ZMRZOVALNIKU

 

To, da je hrana zamrznjena, ne pomeni, da je uporabna v nedogled. Vse, kar je v zamrzovalniku, je priporočljivo uporabiti v pol leta, izjemoma v enem letu. Da bi imeli boljši pregled nad tem, kako dolgo je hrana v skrinji, jo pred zamrzovanjem opremite z datumom, kdaj ste jo shranili vanjo.

 

Vir: Slovenskenovice.si