5 super napitkov za razstrupljanje telesa

Za brez slabe vesti, ker ste se sladkali s krofi ali drugo ''pregrešno'' hrano
Ključne besede:
   napitek    razstrupljanje    telo    zdravje    maščoba    detox

NAPITEK Z JABOLČNIM KISOM 

 

Jabolčni kis vsebuje naravne kisline, ki topijo maščobe in hkrati tudi uničujejo škodljive gnilobne bakterije v črevesju. Odličen je za spodbujanje presnove, obnavljanje črevesne sluznice, hkrati pa pripomore k hitrejšemu in boljšemu odpravljanju strupov ter neprebavljene hrane iz črevesja.

 

Priprava: V kozarec hladne ali mlačne vode vmešamo 2 žlički jabolčnega kisa. Pripravljen napitek lahko sladkamo z naravnim sladilom (med, stevija, kokosov sladkor ipd.). Popijemo ga na tešče, za še večji učinek pa ga zaužijemo še pol ure pred vsakim večjim obrokom.

 

LIMONADA

 

Limona je odličen vir citronske kisline, ki spodbuja prebavne encime, skrbi za boljši pretok krvi in zmanjšuje količino sladkorja v krvi. Uživanje sveže stisnjenega limoninega soka, poljubno razredčenega s toplo ali hladno vodo, pa spodbuja razstrupljanje jeter in pospešuje proces razgradnje maščob. Da limonada doseže svoj namen, jo pijemo brez dodanega sladkorja. Če se na kisel okus nikakor ne moremo navaditi, jo sladkamo z naravnimi sladili.

 

KORENČKOV SOK

 

Korenje očiščuje in zdravi vse telo, saj zdravilno vpliva na jetra, ki imajo poglavitno vlogo pri čiščenju telesa. Blagodejno vpliva tudi na žleze, oči, možgane in kosti ter izboljšuje prebavne funkcije. Pravijo, da korenčkov sok pomaga pri ohranjanju zdravja, teže in lepe polti, hkrati pa je tudi odličen diuretik.

 

ČAJ

 

Odlična izbira so zeleni, koprivni ali ingverjev čaj. Zeleni čaj je bogat z antioksidanti in grenčinami, ki spodbujajo prebavo in presnovo. Poleg tega vsebuje tudi veliko mangana, ki je pomemben za vezivno tkivo, razstrupljanje telesa in spodbujanje delovanja imunskega sistema. Glede na izsledke raziskav naj bi bilo dovolj že, če na dan spijemo 2 do 3 skodelice zelenega čaja.

 

Ingverjev čaj pozitivno vpliva na prebavo, hkrati pa tudi deluje proti prehladu ter zdravi razjede in prebavne težave. Največji učinek bomo dosegli, če ga pripravimo iz sveže korenine. Recept za pripravo si lahko ogledate TUKAJ. Čaj iz kopriv čisti kri, niža sladkor v krvi in spodbuja izločanje seča. Priporočljivo ga je piti vsaj 3 krat dnevno po 1 skodelico.

 

ZELNICA (SOK KISLEGA ZELJA)

 

Kislo zelje vsebuje idealno kombinacijo biosnovi, ki pozitivno učinkujejo na prebavni proces, uničujejo glivice in pomagajo pri razstrupljanju organizma. Zelnica (sok kislega zelja) je tekočina, ki nastane v procesu kisanja in fermentacije zelja in je pravo bogastvo vitaminov, mineralov in bakterij mlečne kisline. Zelnica krepi in čisti želodec, izboljšuje kri, ureja delovanje črevesja, spodbuja regeneracijo črevesne flore ter izboljšuje prebavo in presnovo.

 

Priprava: Ker ima zelo intenziven okus, jo za pitje razredčimo z vodo, v razmerju 1:1. Najbolje je, da napitek popijemo na tešče, saj bomo tako že zjutraj pospešili prebavo in presnovo.

 

Vir: Okusno.je