Kako začeti z investiranjem denarja? Tako privarčujete tudi do 90 tisoč evrov v nekaj letih

Marja bi rada tudi ženskam približala to investiranje, saj opaža, da se ženske precej otepajo finančnih tematik in se jih kar malce ''bojijo.''
Ključne besede:
   investiranje    varčevanje    denar    preprosto    način    koraki    finance
Ženske se financ otepajo in se jih malce ''bojijo''
Kako v 20-ih letih privarčevati 18.000 evrov?
Kako začeti z investiranjem? Kakšni so prvi koraki?

Investiranje je v prvi vrsti namenjeno dolgoročnemu povečevanju premoženja investitorja. Če ciljate na to, da bi svoje premoženje povečali v prihodnjih 5 letih, je torej investiranje pravi odgovor za vas. Investiranje je nekaj, kar kupite ali kamor vložite svoj denar z namenom, da dolgoročno povečate svoje premoženje. Večina ljudi izbira med štirimi glavnimi vrstami investicij:

 

- delnice – kupijo delež v podjetju;

- gotovina – prihranki, ki jih vložijo v banko ali v račun stavbne družbe;

- nepremičnina – vlagajo v fizično zgradbo, bodisi komercialno ali stanovanjsko;

- vrednostni papirji s fiksno obrestno mero (imenovane tudi obveznice) – svoj denar posojajo podjetju ali vladi.

 

Na Radiu 2 so poklepetali z Marjo Milič, zagovornico finančnega opismenjevanja in nekdanjo urednico Financ, ki bi rada ljudem investiranje približala na preprost in čim manj kompliciran način. Predvsem bi ga rada približala ženskam, saj opaža, da se precej otepajo finančnih tematik in se jih kar malce ''bojijo.'' Rada bi jim predstavila, da se da z denarjem upravljati na preprost in enostaven način.

 

 

Kdaj je smiselno začeti vlagati?

 

Ko imate na svojem varčevalnem računu dovolj denarja, da bi v prihodnjih šestih mesecih brez težav poravnavali vse svoje tekoče stroške, je čas za razmislek o tem, da bi del denarja investirali.

 

Kako začeti z investiranjem?

 

Po besedah Marje Milić je dobro spremljati svoje prihodke in svoje stroške (lahko si pomagamo z brezplačnimi aplikacijami, ki so nam pri tem v veliko pomoč) in vse zapisati v beležko. S tem vodite evidenco in vidite, kje imate še rezervo in kje so prihranki, ki se jih splača pametno investirati. 

 

Koliko denarja privarčujemo, če se odločimo vlagati približno 20 let po 25 evrov in koliko, če povečamo vložek na 100 evrov?

 

''Če se odločimo 20 let vlagati in da v povprečju dosegamo 8-letno donosnost (8% na leto) ter vsak mesec investiramo 25 evrov, lahko privarčujemo skoraj 18.000 evrov,'' pove Marja in doda, da če bi vložek povečali na 100 evrov, potem pa lahko privarčujemo že precej visoke številke, ki se gibljejo med 80.000 in 90.000 evrov.

 

Kaj je razlika med investitorjem ter varčevalcem?

 

Investitor je nekdo, ki uporablja svoj denar za nakup določene stvari kot naložbo, ki mu ponuja možnost za dobičkonosne donose z obrestmi ali donosi, kot dodatni prihodek ali kot povečevanje svoje vrednosti. Varčevalec pa je nekdo, ki si skozi izbrano obdobje svoj privarčevani denar mesečno plemeniti v poljubnih finančnih produktih – lahko je to zgolj varčevanje na banki, ki na žalost v zadnjem obdobju ne dosega želenega rezultata, saj so obrestne mere za denarne vloge v bankah blizu ničli. Zadnji ukrepi za boj proti gospodarski krizi zaradi koronavirusa pa povrhu napovedujejo še možnost dviga inflacije, kar bi realno vrednost prihrankov dodatno zmanjšalo. Tako je lahko primerna alternativa redno mesečno vplačevanje v vzajemne sklade, kjer se vsak privarčevani znesek primerno dolgoročno oplemeniti.