Mandarininih olupkov nikoli ne zavrzite stran!

Olupke torej posušite in shranite v hladilnik, da ohranijo koristne snovi - z njimi lahko poskrbite za dobro počutje
Ključne besede:
   olupek    mandarina    koristno    zdravje    dom    lepota    olje    nasvet

Ena povprečno velika mandarina lahko v vašem telesu zagotovi kar 80 % potrebnega dnevnega vnosa vitamina C, zato si jih v tem zimskem času le privoščite. So sadje, ki je za naše zdravje zelo koristno in če ste do sedaj vse olupke zavrgli, v bodoče tega ne počnite več. Olupki mandarine namreč vsebujejo visoko koncentracijo zdravju koristnih snovi. 

 

Olupke torej posušite in shranite v hladilnik, da ohranijo koristne snovi. Kasneje jih lahko zmeljete ali jih uporabite kot dodatek k sokovom, smoothijem, čajem, sladicam, celo rižotam ali testeninam.

 

Olupki mandarin pa so tudi dišeči in industrijsko iz njih pridobivajo eterično olje, ki je prijetno dišeča tekočina, živo rumene barve.

 

Za boleče grlo in kašelj - 50 gramov mandarininih olupkov zmeljite in jih dajte v stekleničko. Prelijte s 40 odstotnim alkoholom, lahko tudi vodko, nato pa steklenico pustite stati en teden na temnem mestu. Mešanico uživajte po eno čajno žličko na dan po jedi, in sicer do prenehanja simptomov.

 

Za dišeče stanovanje - zimski dnevi, ko imate prižgane radiatorje, so idealni, da s pomočjo mandarininih olupkov osvežite prostor. Postavite jih na radiator ter uživajte v prijetnem vonju, ki bo napolnil in osvežil vaše prostore.

 

Za dobro razpoloženje in počutje - olje mandarine vrača dobro razpoloženje, razveseljuje, pomaga pregnati jezo in notranji nemir, zmanjšuje občutke strahu in lajša predmenstrualne težave. Sprošča napete mišice, zato je zelo priporočljivo za kopeli in masaže. Da bomo prava eterična olja še bolj spoštovali, povejmo, da je za 1 liter eteričnega olja potrebnih 40 kg lupin. Poleg kamiličnega olja je to najprimernejše olje za otroke.

 

Čistijo mastno kožo in preprečuje nastajanje strij -  zato je mandarinino olje primerno tudi za nosečnice. Olja ne smemo uporabljati kadar gremo na sonce. Dobro se meša z baziliko, bergamotko, kamilico, grenivko, limono, limeto, pomarančo, sivko in vrtnico.

 

Odstranjujejo neprijeten vonj iz pečice - rešite se ga tako, da v pekač položite mandarinine olupke, pečico pa prižgite na 180 stopinj in pustite prižgano 30 minut. 

 

... in tudi neprijeten vonj v hladilniku - olupek od mandarine posolite in ga položite čim globlje v hladilnik. Pustite ga tam toliko časa, dokler ne postane popolnoma premočen, nato ga po potrebi zamenjajte.

 

Proti neprijetnemu vonju v čevljih - Skoraj jih ni čevljev, ki bi vedno po uporabi lepo dišali. Sploh tisti, ki jih uporabljamo za športne aktivnosti, znajo še kako smrdeti in tudi tu vam bo na pomoč ’priskočil’ mandarinin olupek. Položite ga v čevlje ter pustite stati čez noč. Olupek bo vpil vlago ter za sabo pustil svež, prijeten vonj.

Domov | Ekipa | Združenje Radio2 | Program
Kontakt | Pogoji uporabe | Frekvence | Raba piškotkov | Volilna pravila - lokalne volitve | Volilna pravila - referendumska kampanja | Seznam predvajanih del

Copyright © 2017 Radio 2