10 razlogov, zakaj je dobro popiti kozarec piva

Spoznajte 10 pozitivnih učinkov, ki jih ima pivo na vaše zdravje
Ključne besede:
   pivo    kozarec    zdravje    beljakovine    kosti    učinek    pijača    vitamini

''En kozarec piva na dan, odžene zdravnika stran,'' bi se lahko malce pošalili, a vsaki šali je nekaj resnice in prav tako v tem, zakaj je pitje piva celo koristno. Seveda je tukaj govora o 2 dcl na dan, saj so raziskave pokazale, da pivo vsebuje ogromno pomembnih sestavin, ki so celo koristne za vaše zdravje. Ob tem je treba poudariti, da ne bi smeli popiti več kot pol litra na dan, saj boste drugače povzročili nasprotni učinek. 

 

Zdrava ledvica lahko na uro predela največ 3 dcl piva - večji vnos pa prekorači telesne sposobnosti procesiranja alkohola, kar vodi do zastrupitve (pijanosti).

 

Razlogi, zakaj popiti kozarec piva na dan:

 

1. Pivo je zdravo za ledvice. Poleg tega kozarec piva zmanjšuje tveganje za nastanek ledvičnih kamnov za 40 odstotkov.

 

2. Pivo znižuje holesterol. V pivu najdemo snovi, ki zelo učinkovito zmanjšujejo nivo slabega LDL holesterola.

 

3. Pivo ima ogromno vitaminov B. Raziskave so pokazale, da ta pijača vsebuje vitamine B1, B2, B6 in B12. Pivo ima dvakrat več teh vitaminov, kot denimo vino in 30 odstotkov beč vitamina B6, kot vino. Pivo velja za enega najboljših virov vitamina B12.

 

4. Pivo krepi kosti. Pivo med drugim vsebuje tudi veliko silicija, kar povečuje gostoto kosti. To je še zlasti pomembno pri ljudeh z osteoporozo.

 

5. Deluje kot zdravilo za nespečnost. V pivu namreč najdemo lactoflavin in nikotinsko kislino, ki spodbujata spanec.

 

6. Pivo zmanjšuje tveganja za srčne napade. Če pijete samo pivo, potem se tveganja za srčni napad zmanjšajo za 40 do 60 odstotkov. Rednih pivcev piva le redko prizadene srčni infarkt.

 

7. Pivo preprečuje nastanek krvnih strdkov. V pivu so namreč sestavine, ki preprečujejo nastajanje krvnih strdkov. Poleg tega se boste po kozarcu piva bolje počutili, imeli boste več energije in lažje boste preživeli dan brez popoldanskega dremeža.

 

8. Preprečuje demenco in Alzheimerjevo bolezen. Raziskave potrjujejo, da pivo izboljšuje spomin in delovanje možganov.

 

9. Pivo je odlično sredstvo proti stresu. Strokovnjaki iz univerze v Montrealu so ugotovili, da pivo zmanjša anksioznost (stres zaradi živčne napetosti - to je stres zaradi šole in službe). Poleg tega pivo sprošča, krepi živčevje.

 

10. Pivo krepi kožo. Veliko vitaminov v pivu prispeva k boljši in hitrejši regeneraciji kože. Pivo naredi kožo bolj gladko in elastično, popravi nastajanje pigmenta.