Katero hrano lahko uživate plesnivo in katero ne smete nikoli?

Nekatere vrste suhomesnate salame imajo že same po sebi plesen, kar je sestavni del procesa izdelave.
Ključne besede:
   hrana    uživanje    plesen    nevarnost    priporočljivo

Prva reakcija, ki jo ima večina ljudi ob plesnivi hrani je ta, da jo je treba nemudoma zavreči stran, kar pa ni vedno res.  Določene vrste hrane, sicer jih res ni veliko, je varno uživati tudi s plesnijo. Nekatere vrste suhomesnate salame imajo že same po sebi plesen, kar je sestavni del procesa izdelave. Nutricionistka Lisa Richards, ki je ''izumila'' tako imenovano kandida dieto, pravi, da so tovrstni izdelki zelo zdravi za ljudi, zato se ne bi smeli bati, ko na njih zagledamo plesen. 

 

Hrana, ki jo lahko uživate tudi, če vidite na njih manjšo plesen: 

 

- zelje

- korenje

- repa

- paradižnik

- paprika

- določene vrste hrušk

 

Določene vrste sira imajo že same po sebi plesen in jih lahko uživate povsem brez skrbi: gorgonzola, sir s plemenito plesnijo in skoraj vsi siri, ki so trdi. 

 

Seveda je pri tem pomembno, da omenjeno hrano uživate tako, da odrežete stran plesnivi del, saj se plesen na tej vrsti hrane ne razvija tako hitro.

 

Vsekakor pa ne jejte naslednje plesnive hrane! 

 

Naslednje hrane pa nikakor in nikoli ne uživajte, če na njih zagledate le drobec plesni:

 

– mehki in mastni siri

– oreščki

– stročnice

– vse vrste peciva

– vse vrste kruha in ostalih žitaric

– marmelada

– jogurti