Sočne mlečne rezine brez glutena

Prižgite pečico in akcija :)
Ključne besede:
   recept    mlečne rezine    Šketa    okusno    sladica    brezglutena    mousse    rikota

Mlečne rezine so sladica, ki vas bo navdušila in v vas prebudila otroka. To so rezine, ki so pripravljen s sočnim, brezglutenskim biskvitom, ki je odlična osnova tudi za ostale mousse tortice. Mlečna krema pa je sladkana z medom. Pripravite jih po receptu Saša Šketa in se z njimi posladkajte že ta vikend!

 

Količina: 10 rezin / Čas priprave: 60 minut + 3 ure hlajenja / Zahtevnost: 2 od 5

 

Sestavine za biskvit:

 

- 6 jajc L

- 170 g sladkorja

- 50 g temnega kakava

 

Sestavine za mlečni nadev:

 

- 250 g ricotte

- 340 ml sladke smetane

- 90 g cvetličnega medu

- 3 listi želatine ali 5 g v prahu

- 1 žlička vanilijeve esence

 

Priprava čokoladnega biskvita:

 

Pečico segrejemo na 205 °C in pripravimo pekač 30 x 40 cm, ki ga obložimo s silikonsko podlago ali papirjem za peko. Podlago ali papir premažemo s tanko plastjo olja ali pa uporabimo olje v spreju.

 

Za biskvit bomo potrebovali 6 rumenjakov in 5 beljakov. Uporabimo jajca velikosti L.

 

Rumenjake stepamo s 85 g sladkorja. Stepamo jih slabih 5 minut, da dobimo svetlo in puhasto maso.

 

V drugi skledi pripravimo meringo. Beljake stepamo pri srednji hitrosti, do bele in mehurčkaste teksture. Nato med stepanjem počasi dodajamo 85 g sladkorja. Meringo stepamo do čvrstih vrhov.

 

K jajčni masi dodamo  ? stepene meringe in premešamo.

 

Nato dodamo presejan temni kakav in zmešamo do enotno rjave mase.

 

Sedaj v dveh korakih primešamo preostalo meringo. Mešamo nežno in ne predolgo, saj želimo ohraniti volumen.

 

Maso za biskvit vlijemo v pripravljen pekač. Površino biskvita zgladimo in enakomerno razporedimo po pekaču.

 

Biskvit pečemo 6-8 minut, na sredini in brez ventilacije. Ker je biskvit čokoladen bo težje ugotoviti pečenost. Zato si pomagamo z zobotrebcem, zapičimo ga v sredino biskvita in če pride ven čist, je biskvit pečen.

 

Pečen biskvit popolnoma ohladimo v pekaču, nato obrežemo robove, čez položimo papir za peko in rezalno desko, ter obrnemo biskvit. Previdno odstranimo podlogo ali papir za peko.

 

Pripravimo globok pravokoten pekač v velikosti 20 x 30 cm in ga obložimo z alu folijo.

 

Biskvit po dolgi stranici razpolovimo in v pekač položimo eno plast biskvita. Drugo polovico pustimo ob strani.

 

V skodelico hladne vode damo 3 liste želatine in jih namakamo 10 minut.

 

V večji skledi stepamo 250 ml sladke smetane do srednje čvrstih vrhov. Pustimo ob strani.

 

V manjšem loncu zavremo 90 ml sladke smetane. Odstavimo z ognja in vmešamo 90 g medu.

 

Namočeno želatino dobro odcedimo in jo vmešamo v toplo smetano.

 

V skledo damo ricotto in prilijemo medeno smetano. Premešamo z lopatko ali metlico, do gladke in tekoče kreme.

 

Sedaj ricotto vmešamo v stepeno sladko smetano. Mešamo z nežnimi gibi in pazimo, da dobimo enotno zmešano kremo.

 

Kremo vlijemo v pekač in jo enakomerno razporedimo. Sedaj čez položimo še drugo plast biskvita.

 

Mlečne rezine postavimo v hladilnik za 3 ure ali čez noč.

 

Ohlajene rezine narežemo na poljubno velike pravokotnike in jih pustimo odstati 5 minut na sobni temperaturi.

 

Nasveti:

Rikota v tem receptu je tista, ki poskrbi za bolj intenziven mlečni okus. Ta se dobro znajde tudi v panakoti. Njami!

 

Vir: sketa.si