Kako prepoznati, da vaše telo proizvaja preveč kortizola? To je 10 znakov

Če opažate, da ste v stresu, to pomeni, da vaše telo proizvaja preveč kortizola
Ključne besede:
   stres    telo    počutje    kortizol    nejevoljnost    depresija

Smo v času, ko je stres postal stalnica in nas spremlja na vsakem koraku. Nekateri se znajo z njim soočiti, drugi pa ne, zaradi česar težko premagujejo obveznosti skozi dan. Če opažate, da ste v stresu, to pomeni, da vaše telo proizvaja preveč kortizola - stresnega hormona. Na spletni strani aktivni.si smo našli zanimivo vsebino, ki razkriva, kako prepoznati, da vaše telo proizvaja preveč kortizola:

 

Bolečine v hrbtenici in glavoboli

 

Nadledvični žlezi se izčrpavata, poviša se raven prolaktina in poveča občutljivost na bolečino, kot so bolečine v mišicah, hrbtenici, glavoboli ...

 

Slab spanec

 

Opažate, da kljub utrujenosti čez dan, zvečer nikakor ne morete zaspati. Raven kortizola bi se morala ponoči znižati, telo se mora umiriti, potrebuje počitek. A tudi če spite celo noč, ste naslednji dan utrujeni: sčasoma visoka raven kortizola tako izčrpa nadledvični žlezi, da se pojavi kronična utrujenost.

 

Redite se

 

Pridobivate na teži: predvsem maščobne obloge okoli pasu, tudi na hrbtu. Pa čeprav je vaša prehrana urejena in se redno gibate.

 

Dovzetni ste za prehlade in imate slab imunski sistem

 

Hitro se prehladite in staknete številne druge infekcije: kortizol utiša imunski sistem, zato ste bolj dovzetni za različna obolenja.

 

Nizek libido pri moških

 

Kortizol bi lahko poimenovali tudi 'anti viagra'. Stresni hormon raste, testosteron pade ... 

 

Diši vam nezdrava hrana

 

Funkcija kortizola je povišanje krvnega tlaka in krvnega sladkorja. Visoka raven glukoze v krvi pospeši izločanje inzulina. 

 

Prebavne motnje

 

Prebavne težave: stresni hormon slabo vpliva tudi na prebavni sistem. Verjetno se pogosto srečujete s slabostjo, zgago, krči v trebuhu, drisko ali zaprtjem.

 

Anksiozni ste

 

Pojavi se anksioznost. Napadi panike, nervoza, celo paranoja ... Za to sta odgovorna kortizol in adrenalin.

 

Nimate volje

 

Visoka raven kortizola tudi zavira nastajanje serotonina, hormona sreče. Preden se zaveste, padete v začaran krog slabe volje in brezvoljnosti, celo depresije.