To so živila, ki naj se v tem mesecu večkrat znajdejo na vašem jedilnem listu

Jabolka so dobra za vaše srce, mišice in kosti
Ključne besede:
   hrana    september    zdravje    živila    zelje    vitamini    grozdje    jesen

Meseca septembra naj se na vašem jedilnem listu čim večkrat pojavijo spodaj našteta živila, ki bodo poskrbela, za visok nivo energije, dovolj vitaminov, antioksidantov in ostalih hranilnih snovi, ki jih vaše telo potrebuje za normalno delovanje. 

 

ZELJE - poskrbi, da je vaša koža napeta in imate dovolj energije

 

Zelje ima zelo nizko energijsko vrednost in je bogat z vitaminoma B6 in B9. Ta dva vitamina potrebujemo, da naš živčni sistem dobro deluje in nam daje energijo. Je odličen vir vitamina C, močnega antioksidanta, ki ga telo potrebuje za proizvajanje kolagena, ki poskrbi, da je naša koža napeta, potrebujejo ga pa tudi naše kosti, žile in mišice. Če našemu telesu primanjkuje vitamina C, naše telo ne more pravilno izkoristiti železa, zaradi česar postanemo slabokrvni.

 

RDEČA PESA - je nizkokalorična, zato ni potrebe po štetju kalorij

 

Težave s previsokim tlakom lahko rešite tako, da začnete uživati rdečo peso. Vsebuje tudi nitrate, snovi, ki razširijo žile, s tem pa razbremenite naš najpomembnejši organ. Uživanje rdeče pese pomaga tudi pri športnih aktivnostih ali če vas čaka miselni napor. Je nizkokalorična, zato si jo lahko privoščite v kateremkoli času v dnevu.

 

JABOLKA - dobra za srce, mišice in kosti

 

Z enim srednje veliki jabolkom zaužijemo skoraj 20 % vseh vlaknin, ki jih naše telo potrebuje za en dan. S tem uravnavamo prebavo in krvni sladkor. Je odličen vir vitamina C, z njim pa zaužijemo tudi mineral kalij, ki ga potrebujemo za zdravo srce. Jabolka so dobra tudi za naše mišice in kosti, pomaga pa tudi proti ledvičnim kamnom. 

 

GROZDJE - ščiti vid in upočasnjuje staranje

 

Grozdje poleg vitamina C, vsebuje tudi manj znan vitamin K, ki sodeluje pri procesih preprečevanja krvnih strdkov in je dober za kosti. Vsebuje še veliko drugih antioksidantov, kot so lutein, zeaksantin in resveratrol (ki je le v rdečem grozdju). Vsi ti antioksidanti ščitijo naše celice pred škodljivimi zunanjimi vplivi in nas branijo pred boleznimi ter prehitrim staranjem. Pri luteinu in zeaksantinu so celo ugotovili, da ščitita naš vid, saj zmanjšujeta tveganje za pojav degeneracije rumene pege. To je v razvitih državah pri ljudeh, ki so starejši od 50 let, najpogostejši razlog za pojav slepote.