Stvari za katere niste vedeli, da imajo rok trajanja

Tudi vaš vzglavnik ni za celo večnost
Ključne besede:
   rok trajanja    neuporabno    zavrži    zamenjaj    stvari

Če ste do sedaj mislili, da imajo samo živila rok trajanja se motite. V domačem okolju se najde še nekaj stvari, ki jih je dobro vsake toliko zamenjati ali pa preprosto kar zavreči. Preverite, kdaj ste nazadnje zamenjali eno od teh naštetih stvari in to skušajte čimprej urediti. Verjemite, da se boste počutili bolje.

 

 

Vzglavnik (2-3 leta)

 

 

Čez čas vsi vzglavniki postanejo pravi dom za različne pršice, ki se jih ne znebite niti s pranjem ter prezračevanjem. Takrat je čas, da vzglavnik preprosto zamenjate. Poleg tega pa izgubi vso obliko, zato vas lahko posledično boli tudi vrat.

 

 

Natikači (6 mesecev)

 

 

Obuvalo, ki je idealno okolje za razmnoževanje bakterij. Zato je dobro, da jih redno perete in za njih poskrbite z rednim čiščenjem. Tudi, če mislite, da se vam v njih stopala ne znojijo, se bakterije vseeno namnožijo in razširijo.

 

 

Brisača (1-3 let)

 

 

Mokra brisača je prav tako idealno okolje, kjer bakterije rastejo kot gobe po dežju. Kljub rednemu pranju se bakterij ne znebite. Da stvar malce omilite, skušajte mokre brisače takoj posušiti in ne obešati, zlagati ali še huje, kar mokre vreči v koš za perilo.

 

 

Krpica za tuširanje (2 tedna)

 

 

 

Morda se vam sliši menjavanje krpice na 2 tedna res prehitro, ampak ravno to je bistvo, da bo vaša koža resnično čista in se na njej ne bodo nalagale bakterije. 

 

 

Zobna ščetka (3 meseci)

 

 

 

Zelo pomembna stvar, ki si zasluži redno menjavanje. Čeprav ste prepričani, da je dovolj, ko jo po končanem umivanju vaših zob sperete pod vodo, da ste situacijo rešili in odplaknili bakterije se motite. Kupite novo na vsake tri mesece in poskrbite za svoje zdravje. Kajti, če se boste umivali s ščetko med tem, ko boste imeli prehlad ali gripo, se nikar ne čudite zakaj se ne pozdravite hitro.

 

 

Hidrogen peroksid (2 tedna)

 

 

 

Hidrogen se po odprtju kaj hitro spremeni v vodo. Zaprt pa bo pri vas zdržal največ eno leto.

 

 

Glavniki za lase (1 leto)

 

 

Glavniki morajo biti očiščeni vsaj enkrat na teden, lahko tudi večkrat.

 

 

Parfum (1-3 leta)

 

 

Če vam parfum ni všeč in ga niste uporabljali več kot 3 leta, ga preprosto vrzite stran.

  

 

Ženski nedrček (1-2 leti)

 

 

 

Čez čas tudi vaš nedrček izgubi pravilno obliko, elastičnost, postane premajhen ali prevelik in predvsem zelo neudoben za nošnjo. Takrat ga zamenjajte in si privoščite tistega, v katerem boste sproščeni.

 

 

Tekaški copati (1 leto)

 

 

Tudi tekaški copati niso za večno in prav je, da jih zamenjajte. Če ne tečete redno, to ne predstavlja prevelike krize. A vendar se lahko zgodi, da vas bo hitreje začela boleti noga oz. gleženj in tudi kolena, ker vas podplati zaradi obrabe ne bodo več ščitili. 

 

 

Začimbe (1-3 leta)

 

 

Začimbe izgubijo okus in vonj. 

 

In še ostale stvari, ki jim prav tako ''poteče'' rok trajanja:

 

Podaljški, razdelilci za vtičnice (1-2 leti)

Otroška duda (2-5 tednov)

Otroški sedež v avtomobilu (6-10 let)