9 živil, ki povzročajo zaspanost: Če jih zmešate med sabo, pa je zaspanost še večja ...

Zdrava živila, ki povzročajo zaspanost
Ključne besede:
   hrana    zaspanost    oreščki    banana    sir    utrujenost    sproščanje

Na spletni strani Vem kaj jem so objavili seznam živil, ki naj bi povzročala zaspanost. Obstaja namreč hrana, ki nas dela zaspane! Pa še to: občutek zaspanosti je lahko še večji, če spodnjo hrano jemo skupaj ...

 

1. Mlečni izdelki

Med vsemi mlečnimi izdelki imajo trdi siri najbolj sproščujoč učinek, kar še poveča občutek zaspanosti. Trdi siri običajno vsebujejo velike količine kalcija ... Če poleg sirov jemo slano pecivo, potem ti ogljikovi hidrati okrepijo funkcijo triptofana, kar izdatno poveča zaspanost.

 

2. Mandlji

Mandlji so izredno bogati s triptofanom, ki je aminokislina, ki proizvaja melatonin, ki je poznan tudi kot hormon spanja. Poleg tega imajo mandlji veliko magnezija, ki olajša in pohitri mišično napetost, posledica tega pa je občutek zaspanosti.

 

3. Banane

Sladkor, kalij in magnezij v bananah dokazano povzročajo nastanek triptofana in zaspanost. Učinek je še večji, če banane jemo lačni in namesto večerje.

 

 

4. Orehi

Orehi v telesu sicer ustvarijo manj triptofana, kot mandlji, vendar pa drugi minerali sprožijo več melatonina, kot mandlji. Dovolj je, če pojeste pest orehov ...

 

5. Češnje

Zapomnite si: bolj so češnje trpke, več vsebujejo melatonina. Če boste pojedli pest češenj, ne boste zaspani, Če pa popijete kozarec češnjevega soka, pa boste težko ohranili budno stanje.

 

6. Kamilični čaj

Kamilice vsebujejo veliko glicinoma, ki je aminokislina s pomirjevalnim učinkom. Glicinom pomirja in sprošča mišice in živčni sistem.

 

 

7. Bučna semena

Bučna semena poleg triptofana vsebujejo še izdatne količine cinka in magnezija. Vse to so minerali, ki nas delajo umirjene in sproščene in resnično težko se boste uprli dremavi skušnjavi.

 

8. Mastne ribe

Losos, tuna in druge mastne ribe spodbujajo nastanek melatonina, poleg tega kisline v ribah zmanjšujejo raven stresnih hormonov.

 

9. Beli riž

Beli riž ima visok glikemični indeks, kar povzroči zaspanost 3 do 4 ure po obroku. Raziskovalci so ugotovili, da smo po jasminovem rižu najhitreje zaspani (celo enkrat hitreje, kot pri drugih vrstah).