Zakaj hujšanje pri mnogih ne deluje? Dr. Evgen Benedik razkriva način, kako se tega najbolje lotiti

Večina ljudi se hujšanja loti napačno, kar ne prinese želenih rezultatov in posledično s tem le slabo voljo
Ključne besede:
   hujšanje    nasveti    kilogrami    dieta    učinki    telo    postava    zdravje    hrana
Kaj je ''fora'' hujšanja?
Zakaj pri mnogih hujšanje sploh ne deluje?
Kako shujšati na varen način, brez prehranskih dopolnil?
Kako je najbolje shujšati? Po kilogramih ali po centimetrih?

Med novoletnimi zaobljubami se največkrat na seznamu znajde tudi tista, ki se je še kako izogibamo in najtežje lotimo - to je hujšanje. ''Samo še tole pico pojem, pa morda čokolado in v ponedeljke začnem s hujšanjem,'' je pogost stavek, ko se odločimo za hujšanje in ugotovimo, da nimamo zadosti motivacije ter volje, da bi to dejansko izpeljali. 

 

Hitrim dietam se je tako najboljše izogibati, saj za telo niso zdrave, poleg tega pa nam želene spremembe prinesejo le za kratek čas. Pogosto gre namreč le za izgubo vode v telesu, zaradi stradanja pa si telo ob naslednjem hranjenju hiti dodatno povečati zaloge, česar pa si vsekakor ne želimo. Ko se odločimo za hujšanje ter da bomo poskušali izgubiti odvečno telesno maso, si je treba zastaviti cilje. Biti morajo natančni (določimo število kilogramov, ki jih želimo izgubiti), merljivi (stehtamo se pred začetkom hujšanja in pozneje primerjamo), velikega pomena pa je tudi časovni okvir. Zelo pomembno je, da so cilji realni, saj jih bomo tako lažje dosegli, uspeh pa nas bo gnal še naprej do nadaljnjih ciljev

 

 

Voditelj Sandi Morel je v ta namen poklical dr. Evgena Benedika, univ. dipl. inž. živ. tehnologije in ga povprašal o tem, kaj je sploh ''fora'' hujšanja. Kje so pasti in zakaj včasih učinki, kljub odrekanju in telovadbi niso vidni. Kako vzdrževati zdrav način in si spremeniti življenje. 

 

Razložil je, zakaj hujšanje včasih ne deluje in kako se na to ljudje odzovejo. Kaj se zgodi, ko hrano zmanjšamo in kako se naše telo prilagodi na takšne spremembe. So te spremembe pozitivne ali negativne? Včasih s tem, ko telesu odvzamemo določeno hrano, bolj škodimo kot koristimo.

Domov | Ekipa | Združenje Radio2 | Program
Kontakt | Pogoji uporabe | Frekvence | Raba piškotkov | Volilna pravila | Seznam predvajanih del

Copyright © 2017 Radio 2