10 zdravilnih lastnosti objemanja: Ko ugotoviš, da imaš svoje ''zdravilo'' pred nosom

Danes je svetovni dan objemov - čeprav je objemanje s prijatelji ''prepovedano,'' pa zagotovo ni z družinskimi člani
Ključne besede:
   objem    svetovni dan objemanja    zdravilo    ljubezen

Smo v času, ko je objemanje s prijatelji, znanci ali sodelavci tako rečeno prepovedano, a zagotovo ni prepovedano med tistimi, ki so nenehno zraven vas, a jim objem naklonite premalokrat. Danes, dne 21.1. se praznuje dan objemov, zato je čas, da objamete svojo ljubljeno osebo, svojega najdražjega in mu/ji poveste, da ga/jo imate najraje na svetu.

 

Lahko tudi hišnega ljubljenčka in se malce pocrkljate z njim - verjemite, da bo tudi on vesel ;)

 

 

Objem je univerzalen in izkazuje ljubezen, skrb, podporo in je v vseh jezikih ter kulturah enak. Med objemanjem z osebo se sprošča oksitocin, hormon, ki je povezan z oblikovanjem odnosov. Nudi nam podporo, nas pomirja in nas bolj povezuje z osebo.

 

To je 10 pozitivnih lastnosti objemov:

 

1. Krepi imunski sistem - 20 sekund objemanja okrepi naš imunski sistem in pozitivno vpliva na nas.

 

2. Ne mislimo na hrano  - Če se počutimo ljubljene in se veliko objemamo, pomaga pri tem, da manj mislimo na hrano v kateri iščemo podporo, ko se počutimo osamljene.

 

3. Upočasni staranje – Z objemanjem se naš stres zmanjša in s tem našemu telesnemu mehanizmu povzročimo, da se počasneje stara.

 

4. Vliva pozitivno energijo – Iskren objem nam, da energije za cel dan in nam napolni baterije za naslednji dan.

 

 

5. Lažje premagamo ovire – Že en sam objem nam da vedeti, da nam nekdo stoji ob strani in vemo, da nismo sami.

 

6. Preprosto smo srečnejši – Objem otroka, objem partnerja ali staršev v nas prebudi posebno čustvo, ki sproži hormon sreče.

 

7. Proti depresiji – V trenutkih, ko se čutiš nesrečno, osamljeno in se ti zdi, da življenje nima smisla, pojdi do najbližje osebe in jo preprosto objemi. Že samo 30 sekund dotika druge osebe ti pomaga in vlije moči.

 

8. Zniža pritisk - Odkrili so povezanost objemanja med partnerji in nizkim krvnim pritiskom.

 

9. Odpravlja stres - Če se počutimo stresno in depresivno nam lahko pomaga že objem bližnjega. Raven kortizola, ki je povzročitelj stresa se zniža in počutimo se bolj mirno, spokojno.

 

10. Zmanjša tveganje za vnetja - Raziskovalci so potrdili, da ljudje, ki so pod večjim stresom bolj dovzetni za prehlade. Če boste nudili več ljubezni ter jo bili pripravljeni tudi prijemati, potem boste čutili manj stresa ter boste manj bolni.