ZAŠČITITE SVOJA DIHALA: To je 5 učinkovitih rastlin

Pripravite si zdravilni čaj in si z rednim uživanjem okrepite imunski sistem
Ključne besede:
   dihala    rastline    zaščita    prehlad    obolenja    pljuča    kašelj    koronavirus

V času, ko na nas preži koronavirus in je treba še posebej krepiti naša dihala, si lahko v veliki meri pomagate tudi sami. K zdravim, močnim dihalom, ne glede na to, ali so trenutno povsem v dobrem stanju ali se vas je že lotil kakšen prehlad ali druga infekcija, lahko pripomorejo tudi nekatera zelišča. Tukaj je 5 zelišč, ki pomagajo zaščititi vaša dihala:

 

Materina dušica 

 

Čaj iz materine dušice lajša izkašljevanje, saj mehča sluz, ki se ob prehladih nabira v dihalih, pomaga pri krčih bronhijev in jih razširja, je učinkovit pripomoček pri odpravljanju slabega zadaha ter pri zdravljenju vnetih glasilk. Timol v materini dušici ima močan antiseptični učinek. Najmočnejša zdravilna učinkovina v njej je eterično olje timol.

 

Navadni lučnik 

 

Pripravki iz lučnika pomagajo pri izkašljevanju sluzi, ki se nam med infekcijo nabira v dihalih, hkrati pa pomagajo blažiti kašelj. Rastlina namreč vsebuje veliko sluzi, ki blaži dražeče kašljanje, saponini v njej pa so tisti, ki pospešujejo izkašljevanje, in sicer na način, da zdrave celice redčijo izmeček, ki se nabira v dihalih, ter spodbijajo obnovo od virusov poškodovanih celic. Pomaga blažiti tudi hripavost in lajšati simptome bronhitisa ali bronhiolitisa. Je tudi dobrodošla pomoč pri premagovanju občutka nelagodja oziroma tiščanja v prsih, ki je pogost spremljevalec nadležnega kašlja ali pa sezonskih alergij. Iz njega si lahko pripravite čaj, sirup ali tinkturo. Večinoma se za pripravo čaja uporabljajo njegovi posušeni cvetovi, čeprav so uporabni in zdravilni tudi lučnikovi listi in korenine

 

Črna meta 

 

Črna meta blagodejno vpliva tako na bolna pljuča kot na vneto grlo, lajša pa tudi nelagodje v primeru vnetih sinusov. Še posebej učinkovita je pri spodbujanju izkašljevanja, saj dobro redči katar v dihalih. Najpogosteje se iz nje kuha čaj, in sicer iz njenih posušenih listov. Lahko pa iz nje pripravite tudi sirup ali tinkturo. A ker je rastlina, ki vsebuje veliko eteričnih olj, grenčino in čreslovino, precej grenka za uživanje, pripravke iz nje osladite z medom, ki je dober antiseptik.

 

 

Navadni slez 

 

Navadni slez je zdravilna rastlina iz skupine slezenovk in zanjo ste gotovo že slišali. Slezov sirup je namreč eden najbolj znanih pripomočkov za blaženje suhega, dražečega kašlja in za obnavljanje poškodovane sluznice dihal, ki ga lahko kupite v vsaki lekarni ali zeliščni prodajalni, lahko pa ga pripravite tudi sami doma. Najboljši način uporabe sleza je kot hladni izvleček, pripravlja pa se tudi kot čaj, sirup ali tinktura. Zdravilne pripomočke iz sleza lahko pridobivate iz njegovih listov, cvetov ali korenine. Slez zaradi sluzi, ki jo vsebuje, blagodejno vpliva na sluznice številnih organov v telesu, ne zgolj na sluznico pljuč. Ščiti in obnavlja namreč tudi sluznico žrela, ust, črevesja in številnih drugih notranjih organov.

 

Trpotec 

 

Trpotčev sirup ali čaj se uporablja za lajšanje vnetij dihalnih poti in za odpravljanje suhega, dražečega kašlja. Tako kot slez je koristen v boju proti vnetjem sluznice ust in žrela. Okus trpotčevega sirupa ali čaja je blag in prijeten. Podobne blagodejne učinke na respiratorni sistem kot navadni slez ima tudi trpotec, ki prav tako vsebuje veliko za sluznice dihal koristne sluzi. Ima protivnetni in protibakterijski učinek, kar pomeni, da zmanjšuje možnosti, da bi se v izločkih dihal začeli dodatno množiti bakterije in virusi.