To je trik, da vam nošenje zaščitne maske ne bo zameglilo očal!

Ko se vam očala zaradi nošenja maske nenehno rosijo!
Ključne besede:
   očala    rosa    megla    vid    stekla    maska    zaščita    rošenje    trik

Ljudje, ki nosijo očala, so v teh nekaj mesecih aktivnega nošenja zaščitnih mask spoznali, kako zelo nadležno je, ko se ti venomer rosijo stekla. Če bi se radi temu izognili, smo za vas našli trike, ki po pričanju nekaterih zelo pomagajo. 

 

MILO IN VODA

 

Tik pred nošenjem maske, očala sperite z milnico in jih samo otresite. Nato pustite, da se očala posušijo na zraku ali pa jih le nežno posušite z mehkim robčkom.

Očala, ki so sveže oprana z milnico, na lečah pustijo tanko plast aktivne snovi – snovi, ki zmanjša površinsko napetost vode. To preprečuje, da bi kondenzirajoča se vodna para tvorila velike kapljice na leči, kar lahko zamegli vid. Za to lahko uporabite katerokoli vrsto mila, a detergent za posodo naj bi predstavljal eno najučinkovitejših. Možno je tudi kupiti pršilo proti megli, ki ga plavalci in potapljači pogosto uporabljajo za preprečevanje zameglitve očal.

 

SLINA

 

Nekateri plavalci na očala nanesejo celo majhno količino sline, saj tekočina pomaga odvračati nadaljnjo kondenzacijo, čeprav ni jasno, kako učinkovita (ali prijetna) je ta tehnika z očali in obrazno masko.

 

 LEPILNI TRAK 

 

Ameriško združenje plastičnih kirurgov je priporočilo lepljenje traku na predel nosu, ki se ga dotika rob maske, vendar previdno – uporabite medicinski ali športni lepilni trak. Ne uporabljajte lepilnega traku ali traku, ki ni narejen za uporabo na koži. Če imate občutljivo kožo, trak predhodno preizkusite in se prepričajte, da ne povzroča draženja, ali pa preprosto uporabite trak, narejen za občutljivo kožo.