Top živila, ki iz telesa očistijo nikotin

Ste vedeli, da je v 10 kilogramih jajčevcev toliko nikotina, kot v eni cigareti?
Ključne besede:
   nikotin    telo    živila    čiščenje    zdravo

Nikotin je tekoči alkaloid, ki ga je največ v tobaku in koki, v manjših količinah pa tudi paradižniku, krompirju, jajčevcih in papriki. Rastline se z nikotinom branijo pred rastlinojedci in ga še danes ponekod uporabljajo kot insekticid. Lastnost nikotina je, da se zlahka prodira skozi kožo in se topi v vodi. Z inhalacijo cigaret nikotin doseže krvni obtok in pride do možganov v 7 sekundah (to isto velja tudi pri vdihavanju cigaretnega dima), njegova razpolovna doba pa je dve uri.

 

Za primerjavo: v 10 kilogramih jajčevcev je toliko nikotina, kot v eni cigareti. Ta podatek seveda ni zaskrbljujoč, ker verjetno nihče ne poje toliko jajčevcev naenkrat, je pa ameriška raziskava iz leta 1993 pokazala na nek drug problem. 10 gramov jajčevca vsebuje 1 mikrogram nikotina, kar je približno toliko, kot če bi bili 3 ure izpostavljeni pasivnemu kajenju. To je dobro vedeti predvsem pri malih otrocih in starejših, so zapisali na spletni strani Vem, kaj jem.

 

Ne pozabite, da nikotin samo po sebi ni škodljiv. Škodljive so kombinacije, ki pa jih vseh ni mogoče predvideti. Prav zaradi tega (to velja za kadilce, pasivne kadilce in nekadilce) je dobro telo občasno očistiti nikotina in nikotinskih zmesi. 

 

1. Sok stisnjene pomaranče

 

Veliko je zgodb, ko so se strastni kadilci odvadili kajenja samo s pomočjo pomarančnih sokov. Pomarančni sok zelo učinkovito poveča razpolovnost nikotina in tako pomaga pri čiščenju telesa. Mnogi nutricisti celo verjamejo, da lahko kozarec svežega soka nevtralizira učinek ene cigarete.

 

2. Brokoli

 

Brokoli prav tako znižuje raven nikotina v krvi, poleg tega pa je bogat z vitamini B5 in C, ki učinkovito nadomestita vitamine, ki se izgubijo zaradi nikotina.

 

3. Korenčkov sok

 

Nikotin iz zelenjave potrebuje več časa, da vstopi v krvni obtok, kar lahko traja tudi do tri dni. ker pa je korenček bogat z vitamini A, C, K in B, se s tem poveča odpornost telesa proti toksinom.

 

4. Voda

 

In še najpreprostejši recept. Ker je nikotin topen v vodi, je seveda voda najhitrejši in najpreprostejši način, kako zmanjšati vpliv škodljivih toksinov v telesu. Če vodi dodate rezino limone ali pomaranče, boste izboljšali okus, poleg tega pa še očistili telo.