Kaj početi doma med jesenskimi počitnicami? Zanimive ideje, da otrokom in vam ne bo dolgčas

Mislite, da doma ne more biti zabavno? Motite se!
Ključne besede:
   počitnice    dom    zabava    jesen    covid-19    koronavirus    otroci    halloween    igranje    starši    kreativnost

Počitnice so tu, a žal tokrat malce drugačne kot običajno. Če ste bili do sedaj vajeni, da greste na izlete, potovanja ali veliko naokoli, boste morali sedaj za zabavo poskrbeti kar doma. Če mislite, da ne bo šlo, pa se pošteno motite. Preživljanje počitnic doma zna biti enostavno najboljše - samo znajti se je treba!

Kaj početi, da bo zabavno vam in vašim otrokom? To so ideje:

 

Izrezljajte bučo - Jesenski čas je kot nalašč za rezljanje buč. Otroci to obožujejo. Če pa vam rezljanje buč ne leži, pa jo lahko pobarvate z barvami in okrasite čisto po svoje. Več idej za buče pa dobite TUKAJ!

 

Pranje avtomobila - Združite prijetno s koristnim in operite avto. Naj vam otroci pri tem pomagajo in verjemite, da se bodo še kako zabavali. 

 

Na sprehod v gozd - Pojdite v naravo, tudi, če pada dež. Obujte dežne škornje, oblecite pelerino in vzemite dežnik. Sprehajanje v godzu, ko dežuje, ima prav poseben čar, sploh, ko je naokoli prelepo jesensko listje in je narava v tako magičnih barvah. Skakanje po lužah? Dovoljeno! Sprostilo vas bo. 

 

Specite piškote ali pecivo - Pustite, da vam pri peki pomagajo tudi otroci. Naj ustvarijo svoje piškote, naredijo zabavne oblike in jih celo okrasijo. Na koncu bodo zadovoljni s svojim izdelkom in se bodo z njim tudi radi posladkali. Recepte za Halloween prigrizke dobite tukaj!

 

Sestavljajte puzzle - Če jih nimate, si kakšno mega sestavljanko naročite kar preko spleta - zabavno bo!

 

Domači kino - Pričarajte otrokom domači kino. Na tla položite mehke blazine, odeje, jim pripravite coca-colo in pokovko. Izberejo naj si najljubši film ali risanko in naj se zabava prične!

 

Pograbite listje - Grabljenje listja se morda ne sliši preveč zabavno, a če boste za grablje prijeli vsi družinski člani in zunaj preživeli lepo popoldne, zna biti tudi to precej zanimivo. Medtem se lahko precej dobro zabavate, hkrati pa poskrbite za gibanje ;)

 

Izdelajte kolaž - Poiščite časopise, revije, reklamne letake, prtičke, volno, trakove … Otroci naj trgajo, režejo in lepijo na list. Zagotovo bodo nastale lepe jesenske umetnine - lahko uporabite tudi jesensko listje.

 

Domači piknik - Lahko ga naredite notri ali zunaj, dokler temperature še niso preveč nizke. Pogrnite odejo na sredini dnevne sobe ali na travi za hišo. V košaro pripravite mini sendviče in sadje ter se igrajte, da ste nekje na jasi ob robu gozda. 

 

Ples - Kdaj ste se nazadnje zavrteli? Otroci obožujejo ples in tudi vi lahko skupaj z njimi obudite plesne korake. Pripravite izbor najljubših otroških pesmi ali glasbenih hitov ter zaplešite. Naučite se lahko celo posebne koreografije, ki jo potem nekega dne predstavite gostom.

 

Otroška trgovina - Iz reklamnih letakov izrežite vse, kar lahko najdemo na prodajnih policah. Uredite domačo trgovino in naj se nakup s košaro ali vozičkom začne. Ne pozabite, da mora biti nekdo izmed vas blagajničarka za pultom.

 

Iskanje para nogavici - Zmešajte nogavice vseh družinskih članov in iščite pare. Tisti, ki jih bo našel največ, bo absolutni zmagovalec, ki bo za nagrado dobil največ poljubov in objemov od vseh družinskih članov.

 

Žoganje - Igre z žogo v stanovanju niso prepovedane, če je žoga mehka. Lahko si jo podajate po tleh ali priredite pravi košarkarski ali nogometni turnir.

 

Halloween maske - Izdelajte strašljive maske ali pa si skupaj z otroki kar sami poslikajte obraze. Najbolj strašljiva maska mora prejeti nagrado - kakšno, pa odločite sami ;)

 

Knjižnica - Za najbolj navdušene knjižne molje dom preobrazite v knjižnico. Izdelajte prave izkaznice za izposojo knjig, oče naj postane knjižničar z debelimi naočniki, vi pa se skupaj z otrokom odpravite po romane, slikanice, revije … Ne pozabite, da jih morate čez nekaj časa tudi vrniti, da ne plačate zamudnine.