Jesen je enkraten letni čas, saj nam narava postreže z izjemnimi plodovi, med katerimi je tudi kostanj, ki ga lahko uživate na več načinov. Če ga radi jeste pečenga ali kuhanega, je morda zdaj čas, da poskusite še kaj drugega. Za vas smo pripravili 4 slastne recepte, ob katerih se bodo tudi vam pocedile sline.
1. KOSTANJEVE PALAČINKE

Sestavine:
- 1 skodelica kostanjeve moke (grobe ali fino mlete)
- 1 skodelica amarantove moke (kupite jo v trgovini z zdravo prehrano)
- 1 velika žlica in pol jedilne soli
- 1 velika žlica in pol cimeta
- 1 skodelica in pol tople vode
- 3 velike žlice kanolinega olja
- 2 veliki žlici javorjevega sirupa ali medu
- 2 žlici limoninega soka
Postopek:
1. V veliki skledi zmešajte moko, cimet in jedilno sol.
2. Vzemite še eno skledo, malce manjšo in vanjo vlijte vodo, sirup (ali med) ter limonin sok.
3. Zdaj zmes iz druge sklede zmešajte s prvo mešanico.
4. Pripravite ponev in za vsako palačinko vlijte približno tretijno dobljene mase.
Nasvet: Če ne boste našli kanolinega olja, lahko uporabite navadno ali kokosovo
2. KOSTANJEV PIRE

Sestavine:
- 2 skodelici pečenega ali kuhanega olupljenega kostanja (morda je bolje vzeti kuhanega, saj je mehkejši)
- pol skodelice mleka
- pol skodelice vode
Nasvet: Za sladko varianto pireja pa dodajte še 1 žlico vanilije in skodelico sladkorja
Postopek:
1. Vse sestavine položite v ponev, v katero vlijte ravno toliko vode, da povsem prekrije kostanje.
2. Mešanico kuhajte 25 - 30 minut, tako, da kostanji postanejo mehki in tekočina skoraj izhlapi. Pri tem ves čas kontrolirajte mleko, ki v ponvi zavre zelo hitro.
3. Zmes odstavite z ognja in nato (po želji), vanjo vmešajte sladkor in vanilijo ali pa mešanico vlijte v multipraktik in zmiksajte tako, da dobite pire.
3. KOSTANJEVA TORTA

Sestavine:
- 225 g temne čokolade
- 6 jajc
- 125 g masla
- 435 g krompirjevega pireja (za postopek glej zgornji recept)
- 2 veliki žlici ruma
- 65 g sladkorja
Za okrasitev: skodelica stepene smetane, nekaj kostanjev
Postopek:
1. Najprej segrejte pečico na 180 °C, nato pa nalomite čokolado na koščke in jo stopite v mikrovalovni pečici ali v posodi na štedilniku.
2. Zdaj ločite rumenjake od beljakov in pripravite dve skledi.
3. V eni skledi zmešajte beljake s ščepcem soli, tako, da dobite čvrsto, a ne preveč suho maso. V drugi skledi pa zmešajte kostanjev pire, maslo, sladkor, zatem pa v to zmes počasi vlijte ločene rumenjake ter dodajte rum in čokolado. V slednjo mešanico postopoma vmešate zmes z beljaki in soljo.
4. Zmes vlijte v posodo za pečenje in pri 180 °C pecite 40 - 60 minut.
5. Ko je torta pečena, jo okrasite s kostanji in sladko smetano.
4. KOSTANJEVA JUHA

Sestavine:
- 4 do 6 koščkov piščanca ali race (za 4 - 6 krožnikov juhe)
- 6 do 8 strokov zvezdnega janeža (lahko ga nadomestite s tistim v prahu)
- pol kilogramov olupljenih kostanjev
- šepec morske soli
- ščepec črnega popra
- 4 do 6 žlic tekoče sladke smetane
Postopek:
1. Mesne koščke in zvezdni janež kuhajte v vreli vodi, na srednji temperaturi, približno 30 minut. Zatem odstranite janež in namesto njega v lonec vsujte kostanj.
2. Zmanjšajte temperaturo in kostanj kuhajte 20 minut, tako, da je dovolj mehak, da se začne drobiti oz. razpirati.
3. Po tem času iz lonca odstranite približno tretjino kostanja, preostalo mešanico oz. juho, pa zmiksajte s paličnim mešalnikom.
4. Zdaj dodajte preostali kostanj in juho segrejte - bodite pozorni, da ne zavre.
5. Na koncu dodajte še sladko smetano, krožnike pa lahko okrasite s posutim janežem.
Nasvet: Če želite kostanjev pire kot prilogo h kosilu, izpustite vanilijo in nasmesto skadlorja uporabite sol. Če pa ga pripravljate namenoma sladkega, potem ga lahko dodate tudi k sadnim kupam ali uporabite kot maso, za kostanjevo torto
Pa dober tek!