Seznam živil, ki najbolj škodujejo vašim zobem: Zobozdravniki jih močno odsvetujejo!

Sladkor je najhujši sovražnik vaših zob
Ključne besede:
   zobje    sladkor    zobozdravnik    hrana    škodljivo    sklenina

Če bi radi, da so vaši zobje zdravi, brez bolečin in lepega izgleda, je dobro, da poleg rednega umivanja zanje poskrbite tudi tako, da se izogibate uživanju določenih živil. Sladkor je tisti, ki ni škodljiv le za  telo, ampak tudi za zobe - sploh, če ga uživate prekomerno.

 

Poglejte si seznam živil, ki so najmanj primerna za zobe: 

 

1. KOKICE

 

Doma pripravljene kokice so morda super živilo, saj so manj slane, kot tiste, ki so kupljene v trgovini. Pa so dobre za zobe? Zobozdravniki pravijo, da so se že velikokrat srečali s primeri zlomljenih zob, ko so ljudje hoteli pregrizniti koruzo, ki ni bila dovolj pečena ali pa se jim je delček kokice zataknil med zobe. 

  

2. SUHO SADJE

 

Suho sadje je morda res polno vitaminov, mineralov in velja za odličen prigrizek, a je tudi pravi ''strup'' za zobe, sploh, če ga uživate v prekomernih količinah. V suhem sadju se namreč nahaja koncentrirani sladkor, ki je povrhu vsega še lepljiv in se rad zalepi v skrite kotičke zob ter tam počasi gnije. 

  

3. SLADKA KAVA

 

Najhujša je tista iz avtomata, saj vsebuje več sladkorja, kot kava, ki si jo pripravite sami. Čeprav pitje črne kave povzroča na zobeh madeže, pa je slabša kombinacija tiste z mlekom. Ta ustvari kislino, ki je lahko prava nočna mora za zobe.

 

4. TOPLA VODA Z LIMONO

 

Pitje tople vode z limono je res boljše kot kava, saj dobro deluje na metabolizem, kako pa vpliva na zobe? Tukaj nastane težava, saj limonin sok vsebuje veliko kisline, ki slabo vpliva na zobno sklenino. 

 

5. LED

 

Rad grizljate led, ki ga dobite v pijači? Nikar! Zaradi trdote povzroča krušenje zob in povzroča njihovo obrabo. 

 

6. ENERGIJSKA PIJAČA

 

Energijske pijače so zelo kisle, vsebujejo veliko sladkorja in imajo precej nizek pH. Čeprav dvignejo nivo vaše energije in imate občutek, da ste se končno prebudili, pa so tukaj tudi slabe strani. Vsebnost sladkorja in ostalih stvari povzroča gnilobo in karies. 

 

7. ROZINE S ČOKOLADO

 

Kdo bi si mislil, da čokolada, ki je oblita po rozinah manj škodi, kot rozine same. V rozinah je ogromno sladkorja, ki se zelo rad zalepi na zobe. V tem primeru pa so rozine s kombinacijo čokolade le še bolj škodljive in pravi strup za zobe. 

 

8. ARAŠIDOVO MASLO

 

Arašidovo maslo je okusno, a je polno sladkorja in ostalih snovi, ki so škodljive za zobe. 

 

9. SADJE V KONZERVAH

 

Motite se, če mislite, da je to zdravo živilo, ker je govora o sadju. Čeprav se sadje smatra za zdrav obrok, temu tukaj ni tako. Konzervirano sadje je polno sladkorja in sirupov, ki povzročijo skelenje in škodijo zobem. 

 

10. GUMIJASTI BONBONI

 

Ne samo gumijasti, tudi ostali bonboni so polni sladkorja in niso preveč prijazni do zob. Poleg tega vsebujejo veliko sladkorja, so tudi zelo lepljivi in se radi zalepijo na zobe, kjer se nabere še več bakterij, ki privedejo do kariesa.