Mojstrica v peki z drožmi PRESENETILA, kaj vse lahko z njimi spečete!

Najdrožarka v Sloveniji Anita Šumer o tem, kako do droži in kaj vse lahko spečete z njimi
Ključne besede:
   droži    drožomanija    peka    recept    Anita    Šumer    hrana    slastno    zdravo    kruh
Anita presenetila, kaj vse PEČE Z DROŽMI: Na to ne bi niti pomislili
To je enostaven način, kako NAJHITREJE DO DROŽI!

''Samo sebe sem našla v peki z drožmi, to je moja meditacija, sprostitev, možnost, da se umetniško izražam in hkrati delim svojo strast in navdušenje do te zdrave in slastne peke z drugimi,'' pravi Anita Šumer, ki velja za najdrožarko v Sloveniji. 

 

In ker je ravno mesec september mesec droži, smo Anito poklicali tudi mi in jo povprašali, kako najhitreje do droži in kaj vse se da speči z njimi - z odgovorom nas je presenetila!

 

Če bi radi o drožeh in peki z njimi izvedeli še kaj več, pa obiščite Facebook stran Drožomanija in se pridružite skupini, kjer so navdušeni drožomani in drožomanke! Tu boste izvedeli vse iz prve roke, dobili ogromno receptov, nasvetov in zanimivosti, ki jih morda še niste poznali.

 

 

Kaj sploh so droži? 

 

Droži so naravno vzhajalno sredstvo. So preprosta zmes moke in vode, ki na toploti sčasoma začne fermentirati ali po domače vreti. Bolj preprosto res ne gre! Iz teh dveh sestavin lahko pripravimo domači ali divji kvas, ki povsem nadomesti pekovskega oziroma pivskega.

 

Zakaj je kruh z drožmi bolj zdrav?

 

Žitno zrno ima v svojem ovoju naravno prisotno fitinsko kislino, ki preprečuje telesu, da izrabi vse minerale (cink, kalcij, magnezij, železo) v njem. Pri testu, ki ga umesimo z drožmi, mlečnokislinske bakterije in divje kvasovke nevtralizirajo fitinsko kislino, zato lahko telo vsrka več hranilnih snovi.

 

Kruh, pripravljen z drožmi, je zato laže prebavljiv, ne obleži v želodcu in nas ne napenja. Ker je postopek priprave takega kruha daljši, je kruh polnejšega in bogatejšega okusa ter lepe teksture. Testo, ki ga umesimo z drožmi, sicer vzhaja precej počasneje, a dosti učinkoviteje. Zato je tak kruh bolj zdrav od navadnega, je obstojnejši in se ne drobi ter ima nižji glikemični indeks in lažje dostopna hranila in minerale za naše telo.

 

 

Kaj potrebujemo za pripravo droži:

 

- čist steklen kozarec s pokrovom z navojem (do 360 ml),

- žlico,

- digitalno tehtnico,

- moko in vodo,

- čas in potrpežljivost

 

Še več o drožomaniji in Aniti Šumer pa si preberite TUKAJ!