7 nasvetov za noč brez smrčanja

Smrči 30 % moških in žensk
Ključne besede:
   smrčanje    spanje    nasvet

Ni prijetno, ko se zjutraj zbudimo in ugotovimo, da smo slabo, oziroma skoraj nismo spali. In to zaradi partnerjevega smrčanja, ki nas je prebujalo iz sna in botrovalo k nenaspanosti in pomanjkanju energije skozi ves dan. Smrčanje je pogostokrat težava in jabolko spora v marsikateri zvezi, saj ne vpliva samo na slabše spanje tistega, ki smrči, temveč tudi na tistega, ki leži poleg in mora smrčanje poslušati preko vse noči.

Smrči 30 % moških in žensk, starih več kot 30 let, s starostjo pa jih smrči tudi 40 % in več. Razlogi za smrčanje so različnih, pogostokrat napačna lega telesa in zaprtost nosu. Lahko pa so razlogi tudi zdravstveni in gre za resnejšo motnjo spanja, ki jo je potrebno zdraviti. 

 

Nekaj nasvetov za premagovanje vašega ali partnerjevega smrčanja:

- Vzdrževanje primerne telesne teže

- Omejevanje pitja alkoholnih pijač, predvsem pred spanjem, saj otežujejo spanec in spodbujajo smrčanje.

- Čim lažja večerja in čim manj težko prebavljive hrane 

- Kljub temu, da je pitje kave odsvetovano, pa gre le za zmotno prepričanje, da je kava kriva za nespečnost. Kava namreč ugodno vpliva na spanec in blaži smrčanje. 

- Pred spanjem pijte vodo in ne segajte po zeliščnih čajih. Slednji namreč sproščajo žrelne mišice in povzročajo vibriranje jezička, ki vpliva na jakost smrčanja. 

- Če imate zaprt nos, si pomagajte s solno vodo ali kapljicami za nos. Vsekakor pa tudi zdravite morebitne alergije. 

- V kolikor spite na hrbtu, si vzglavnik ne postavite previsoko ali prenizko.