3 vrste domačega sladoleda, ki ga boste uživali brez slabe vesti

1,2,3 in sladoled je narejen!
Ključne besede:
   sladoled    domač    priprava    recept    sladko    poletje

Uživanje sladoleda je idealno vseh štirih letnih časih, prav zagotovo pa je poletje tisto, ko si ga privoščimo še večkrat. Zavihajte rokave in si ga pripravite kar doma!

 

SLADOLED IZ DVEH SESTAVIN

 

 

Sestavine:

 

- 500 ml ohlajene polnomastne smetane za stepanje

- 400 ml sladkanega kondenziranega mleka

 

Postopek: 

 

1. Sladko smetano stepajte toliko časa, dokler se na površini ne začnejo pojavljati ''beli rožički''.

 

2. Dodate kondenzirano mleko in dobro premešajte, da dobite gladko kremasto zmes.

 

3. V sladoledno osnovo vmešajte poljubne dodatke: vaniljevo aromo, čokoladne koščke, stopljeno čokolado, arašidovo maslo, zdrobljene piškote, sesekljane oreščke, kakav, koščke sadja, bonbone ipd.

 

4. Če želite sladoled intenzivnih barv, uporabite nekaj kapljic poljubne jedilne barve.

 

5. Pripravljeno zmes dajte v posodico, jo tesno zaprite in za vsaj 5 ur postavite v zamrzovalnik.

 

SADNI SLADOLED

 

 

Za ta domači sladoled potrebujete zmrznjeno sadje, in sicer lahko izbirate med jagodami, malinami, borovnicami, mangom, breskvami, bananami ali sadjem, ki ga imate enostavno najraje.

 

Sestavine:

 

- 4 narezane zmrznjene banane

- skodelico zamrznjenega jagodičevja (jagode, borovnice, maline ali kakšno drugo sadje)

- 4 žlice polnomastne smetane

- žličko nastrgane vanilje ali vaniljeve arome

- kokosova moka

 

Postopek: 

 

1. Sestavine zmešajte v električnem mešalniku in mešajte toliko časa dokler masa ne bo gladka.

 

2. Mešanico nato prestavite v plastično posodo in za 3 ure pustite v zmrzovalniku.

 

3.  Po treh urah si privoščite domači sladoled.

 

4. Zraven lahko dodate še smetano, posujete s čokoladnimi bonboni ali kar vam poželi srce.

 

SLADOLED BREZ DODATKA SLADKORJA

 

 

Sestavine:

 

- 2,5 dl delno posnete sladke smetane

- 2,5 dl posnetega mleka

- 0,5 skodelice nesladkanega kakava v prahu

- 2 rumenjaka

- 1 vaniljev strok

 

Postopek:

 

1. V kozici segrejete mleko, a ne sme zavreti.

 

2. Dodate mu vaniljev strok in ga kuhate na šibkem ognju približno 20 minut.

 

3. Z ročnim mešalnikom umešate rumenjake.

 

4. Po pretečenem času iz mleka odstranite vaniljev strok, ga prerežete na polovico in postrgate semena, ki jih nato stresete nazaj v mleko.

 

5. Pustite, da se mleko ohladi, ga precedite in vlijete v rumenjake.

 

6. Premešate in prestavite v kozico.

 

7. Tekočini dodate kakav in kuhate na šibkem ognju (masa ne sme zavreti!), dokler se ne zgosti.

 

8. Znak, da morate kozico odstaviti z ognja, je gosta pena, ki se med mešanjem nabere na žlici. Masi pustite, da se ohladi, nato pa ji dodate smetano.

 

9. Prelijete v strojček za pripravo sladoleda in sledite navodilom uporabe. Sladoled nato prestavite v plastično posod(ic)o in zamrznete.

 

Pa veselo sladkanje!