SADEŽ, ki ga lahko celo poletje uživate brez slabe vesti ... večkrat na dan!

5 dejstev, ki jih o lubenici zagotovo niste vedeli
Ključne besede:
   lubenica    sadje    zdravje    poletje    hrana    okusno    hujšanje    vitkost    kalij

Z gotovostjo lahko rečemo, da je ta sladki sadež, lubenica, zagotovo najbolj priljubljen sadež mnogih ljudi, predvsem v poletnem času. Ne samo dobra, lubenica je po navedbah zdravnikov tudi zelo zdrava. V resnici pa lubenica spada med zelenjavo, a mnogi jo imajo za sadje. To pa je pet stvari, ki te bodo še bolj prepričale v to, da boš lubenico jedel/a vsak dan!

 

 

1. POSKRBI ZA ČIŠČENJE ORGANIZMA

 

Lubenica je bogata z vodo, ima zelo malo kalorij in je zato odlična pri dietah. Pomaga pri izločanju strupov, zato lahko z uživanjem lubenice čistimo organizem. Poleg tega pa je odlična tudi pri krepitvi imunskega sistema in ščiti tvoje zdravje.

 

 

2. VSEBUJE OGROMNO VITAMINA C

 

Pa ne samo vitamina C, lubenica vsebuje še vitamin B6, B1 in mangan. Predvsem vitamin C poskrbi za odpornost, mangan pa skrbi za lepo koži in močne kosti.

 

 

3. LUBENICA JE BOGATA Z VITAMINOM A

 

Vitamin A je zelo pomemben za zdravje tvoje kože, sluznice pluč in ustne votline, lubenica pa ga vsebuje ogromno. Zato je to definitivno dobra izbira.

 

 

4. LUBENICA JE BOGATA Z ANTIOKSIDANTI

 

Pri preprečevanju raka dojke, prostate, debelega črevesja, pljuč in trebušne slinavke so zelo učinkoviti likopen, beta-karoten, lutein, zeaksantin in kriptoksantin. Lubenica vsebuje vse te, zato le glej, da si jo danes popoldne privoščiš kakšen kos.

 

 

5. VSEBUJE KALIJ

 

Lubenica je odličen izvor kalija, ta pa je zelo pomemben za ravnotežje elektrolitov, ki imajo zelo pomembno funkcijo pri uravnavanju srčnega ritma in pritiska. Pomaga pri preprečevanju srčne in možganske kapi.