To so lokacije, kjer je možnost za okužbo največja!

Ne hodite v gnečo in raje ostanite na varnem!
Ključne besede:
   koronavirus    kraj    lokacija    okužba    tveganje    prostor    gneča    izogibanje

Število okužb se v Sloveniji povečuje, zato je dobro vedeti, kako se izognemo krajem, kjer je možnost za to največja. Vlada Republike Slovenije je objavila seznam najbolj nevarnih krajev za okužbo in priporoča, da se zadržujemo v prostorih oz. krajih, kjer je tveganja za okužbo manj!

 

ZELO MAJHNA možnost za okužbo: dom, sprehod v naravi, piknik v ožjem družinskem krogu, tek ali kolesarjenje.

 

MAJHNA možnost za okužbo: igranje tenisa, badmintona, golfa ali drugih športov, kjer je mogoče ohranjati razdaljo in razkuževati površine, ki se jih dotikamo, nakupovanje v trgovinah, če nosimo masko, se izogibamo gneči in upoštevamo varnostno razdaljo.

 

SREDNJA možnost za okužbo: obisk bolnišnice, urgence, osebnega zdravnika ali zobozdravnika, vožnja s taksijem, ki pa se lahko precej poveča, če taksist prostora ne razkuži za vsakim potnikom, obisk muzejev, gostinskih vrtov in teras, kjer nekaterim še vedno predstavlja izziv nošenje maske in upoštevanje varnostne razdalje.

 

! VELIKA možnost za okužbo: obisk fitnesa, kjer dodatno nevarnost povzroča hitro vdihavanje in izdihavanje, saj to povzroča dodatno izločanje virusa. Obisk frizerja ali kozmetičnih storitev, kjer je nujnost maske potrebna, prav tako, da se razkuži po obisku vsake stranke. Sestanki v zaprtih prostorih, kjer je več ljudi, se ne razkužuje površin, ki se jih dotikamo.

Obisk kavarn in restavracij v zaprtih prostorih, kjer je potrebno nositi masko in upoštevati razdaljo. Prav tako je potrebno masko nadeti za obisk toaletnih prostorov, česar pa nekateri še vedno ne delajo in s tem ogrožajo sebe ter druge. Udeležba verskih obredov.

 

ZELO VELIKA možnost za okužbo: Igranje športov z veliko telesnega stika (košarka, nogomet, odbojka), obisk nočnih klubov in barov (s pitjem alkoholom pozabimo na upoštevanje razdalje, sploh pa na nošenje maske), zabave v zaprtih prostorih, uporaba javnega potniškega prometa, vožnja z letalom, množični protesti, ogled tekem, obiski koncertov, gledališč ali kinov.

 

Dejavniki za tveganje:

 

- zaprt prostor

- čas, ki ga preživimo z drugimi

- gostota ljudi in neupoštevanje varnostne razdalje

- kašljanje, kihanje

- kričanje, petje

- hitro dihanje pri raznih dejavnostih

- ne nosimo maske

- si ne umivamo in ne razkužujemo rok